Politika

ČOVIĆ NIJE ISPUNIO OBEĆANJE Još nema zahtjeva za izmjenu Izbornog zakona BiH

Nakon što su lideri HDZ BiH i SDA potpisali sporazum o Statutu Mostara, provođenju izbora u ovom gradu, kao i izmjeni Izbornog zakona BiH, lider HDZ Dragan Čović saopštio je da bi kroz nekoliko dana trebao biti i zvanično podnesen zahtjev za izmjenu Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

ČOVIĆ NIJE ISPUNIO OBEĆANJE Još nema zahtjeva za izmjenu Izbornog zakona BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Dragan Čović

SDA i HDZ će naredne sedmice podnijeti zahtjev za izmjenu Izbornog zakona za Mostar – rekao je Čović 17. juna, podsjećaju sa portala Istinomjer.

Pet dana kasnije Čović je, nakon sjednice Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice BiH izjavio kako očekuje da bi rješenje za izmjenu Izbornog zakona BiH u Parlamentu moglo biti usvojeno za 15 dana, a još jednom je najavio i njihovo upućivanje u parlamentarnu proceduru tokom sedmice.

Pročitajte još

– Uskoro bismo u proceduru trebali staviti izmjene i dopune Izbornog zakona. Vjerujem da ćemo na prvim sjednicama parlamenta u narednih 15 dana usvojiti dopune koje se tiču Mostara. To je moje uvjerenje – rekao je Čović tada.

Međutim, na zvaničnim internet stranicama kako HDZ BiH, tako i SDA, do kraja ove radne sedmice još nije bilo informacija o upućivanju izmjena Izbornog zakona BiH u proceduru u PSBiH.

U četvrtak, 25. juna, održana je sjednica Doma naroda PSBiH, ali se na njoj, kako se vidi iz izvještaja sa zvanične internet stranice Parlamenta BiH, nije razgovaralo o izmjenama Izbornog zakona, a o tome se nije razgovaralo ni na sjednici Ustavnopravne komisije ovog doma, koja je održana istog dana. Nove sjednice domova Parlamenta BiH za sada nisu zakazane.

– Obećanje Dragana Čovića, dato nakon dogovora u Mostaru, da će “SDA i HDZ BiH naredne sedmice podnijeti zahtjev za izmjenu Izbornog zakona za Mostar”, tako će ostati neispunjeno – navode u Istinomjeru.