Politika

ČOVIĆ O MOSTARSKOM SPORAZUMU "Stav SDA je da se dogovaramo, ali da se ne dogovorimo"

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović kazao je danas novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, da su njegova očekivanja ispunjena te da očekuje implementaciju sporazuma koji su potpisali u Mostaru.

ČOVIĆ O MOSTARSKOM SPORAZUMU "Stav SDA je da se dogovaramo, ali da se ne dogovorimo"
FOTO: SRNA

Naglasio je da potpisnici tog sporazuma imaju obavezu implementirati ga do 17. decembra, kada je u pitanju Mostar i Gradsko vijeće, a da iduće godine u Parlamentarnoj skupštini BiH budu izmjene Izborni zakon BiH.

– Izetbegović se zalaže za imenovanje novog saziva vlade FBiH. Čini mi se da i dalje postoji stav SDA da se dogovaramo, ali da se ne dogovorimo. Naš stav je da u tom vremenu to moramo uraditi inače sporazum ne važi – istakao je Čović.

Pročitajte još

Govoreći o imenovanju rukovodstva Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA), Čović je rekao da ako se već predlaže rukovodstvo da se onda predlaže imenovanje tri rukovodeće pozicije u toj agenciji u paketu.

– Što se tiče imenovanja direktora OBA, ja sam za to da se imenuje po zakonskim standardima, a ne onako kako smo imenovali članove Centralne izborne komisije – zaključio je Čović.