Društvo

"Čovjek je stvoren ljubavlju božjom" Patrijarh Porfirije služio liturgiju

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu u Hrvatskoj, na praznik Svetog sveštenomučenika Save Gornjokarlovačkog.

"Čovjek je stvoren ljubavlju božjom" Patrijarh Porfirije služio liturgiju
FOTO: SRNA

Pozvani smo da sve ljude vidimo kao svoju braću. Čovjek je stvoren ljubavlju božjom, on je ikona božja stvorena za vječnost u Hristu kroz crkvu u svetoj liturgiji, rekao je patrijarh Porfirije u besjedi.

On je istakao da se sveti ljudi oblagodareni Hristom, kao što je Sveti sveštenomučenik Sava Gornjokalovački, mole za sav ljudski rod, javila je Televizija Hram.

– Sveti Sava (Gornjokalovački) je bio pun ljubavi prema svima i kada mu je ponuđeno da izbjegne, on je rekao da će ostati i biti uz svoj narod. Zbog toga ga je Gospod proslavio kao svetitelja – istakao je patrijarh Porfirije.

Na liturgiji, kojom je obilježena slava Eparhije gornjokarlovačke, sasluživali su episkopi zvorničko-tuzlanski Fotije i gornjokarlovački Gerasim, koji je poslije osveštanja slavskih darova istakao da je dolazak patrijarha potvrda jedinstva Srpske pravoslavne crkve na ovim prostorima.

Sveti Sava Gornjokarlovački bio je episkop gornjokarlovački Sava (Trpajić) do sredine 1941. godine, kada su ga uhapsile i poslije dugotrajne torture ubile ustaše.

Eparhija gornjokarlovačka danas obuhvata predjele takozvane Gornje krajine – Liku i Baniju, Kordun, Gorski kotar, hrvatsko primorje i dvije parohije u Istri – Pulu i Peroj, kao i parohija Marindol u Sloveniji, na lijevoj obali Kupe.

Prihvati notifikacije