Hronika

"ČOVJEKU JE GLAVA BILA OBLIVENA KRVLJU" Ispovijest mladića koji je stravičan sudar kod Ovče ZA DLAKU IZBJEGAO, pa pomagao žrtvama

Očevidac stravičnog sudara u kome su tri osobe izgubile život na raskrsnici Ovčanskog i Pančevačkog puta, Marko Filipović, ispričao je za “Blic” šta se dogodilo kobnog jutra a opisao je kako je i sam za dlaku izbjegao smrt.

"ČOVJEKU JE GLAVA BILA OBLIVENA KRVLJU" Ispovijest mladića koji je stravičan sudar kod Ovče ZA DLAKU IZBJEGAO, pa pomagao žrtvama
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

Vozio sam suprugu na posao i kretao sam se ka raskrsnici iz istog smjera kao i vozač “dačije”, profesor Zorić. On je htio da nastavi pravo, a ja da skrenem lijevo ka Pančevačkom mostu. “Dačija” i “fijat” su prošli na zeleno, a udes je izazvala “korsa” koja je prošla na crveno – počinje priču Marko Filipović (30).

On smatra i da se “korsa” kretala brže nego što je dozvoljeno.

– Da sam naišao sekund ranije, i nas bi udario. Bog nas je spasio da to ne budemo mi – kaže vidno potreseni Filipović.

Prema njegovim riječima, supruga se izuzetno uzrujala i ostala u automobilu, a on je izašao da pritekne u pomoć.

Pročitajte još

– Prvo sam prišao vozaču “fijata” i vidio sam da je on dobro. Otišao sam do “dačije”. Čovjeku je glava bila oblivena krvlju. Rekao je: “Dobro sam, dobro sam… Samo ne osjećam noge.” Vidio sam da je svjestan pa sam otišao do “korse” i taj prizor je bio užasan. Odmah mi je bilo jasno da je žena koja je bila suvozač mrtva… Nije se pomjerala. Starija žena, plavuša… – prisjeća se Marko potresne scene.

On dodaje i da je žena koja je sjedila na zadnjem sjedištu od siline udarca završila u gepeku i da je mogla da pomjera rame. Marku su se čak i detalji urezali u pamćenje: imala je crvenu kosu i crvenu majicu.

– Prošlo je desetak automobila i niko se nije zaustavio. Samo neki momci sa požarevačkim tablicama. Oni su Zorića polivali vodom. Hitna pomoć je došla veoma brzo, poslije možda tri minuta, svaka im čast.

Ko je pozvao pomoć?

Filipović tvrdi da čim je prišao Velizaru Guberiniću, vozaču “fijata”, odmah po samom udesu, pitao ga je da li je pozvao policiju, jer je on bio u najboljem stanju.

– Rekao mi je da nema mobilni telefon i ja sam odmah pozvao Hitnu pomoć i policiju, i objašnjavao sam dispečerima gdje se tačno nalazimo – kaže Filipović i dodaje da smatra da je bila njegova građanska dužnost da vidi o čemu se radi i pokuša da pomogne, što je i učinio.

– Bilo je jezivo, ne mogu da vam objasnim. Prizor u “korsi” je bio užasan… Ne znate šta ni da radite u takvoj situaciji. Umijem da pružim prvu pomoć, kako su nas učili u vojsci, ali ovako ne znate ni da li smijete da dirate i pomjerate te ljude. Cijeli dan smo u šoku i supruga i ja.

Problematičan semafor

Filipović kaže da je, imajući u vidu da je iz Ovče, upoznat sa time koliko se često na ovoj raskrsnici događaju udesi.

– Žena sa “korsom” je prouzrokovala sudar, ali semafor drži 15 sekundi, a čak i nije lako uočljiv. Moguće je da joj taj put nije bio poznat i da semafor uopšte nije videla. Trebalo bi da se tu napravi nadvožnjak, o čemu je i bilo priče, ali rekli su da je to skupo rješenje – zaključuje sagovornik “Blica“.

Prihvati notifikacije