Svijet

“CRKVA NE PODSTIČE NA DEMONSTRACIJE” Mitropolit Amfilohije ODGOVORIO premijeru Crne Gore

Mitropolit crnogorsko-primorski odgovorio je večeras crnogorskom premijeru Dušku Markoviću da crkva ne podstiče na demonstracije, posebno ne nasilne, niti na sukobe sa policijom, povodom donošenja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

“CRKVA NE PODSTIČE NA DEMONSTRACIJE” Mitropolit Amfilohije ODGOVORIO premijeru Crne Gore
FOTO: G. BUNIĆ/RAS SRBIJA

To, s druge strane, ne znači da vjerni nisu slobodni da iskažu svoje protivljenje prema bezakonju i lošoj namjeri prema našoj crkvi koji su pratili donošenje ovog zakona, te da ga hrabro, jasno i odlučno saopštavaju javnosti – poručio je mitropolit Amfilohije.

Pročitajte još

U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da je Marković ranije danas pozvao mitropolita na odgovornost za nasilje i potpuno mu neprimjereno uputio upozorenje, iako su, kažu, i sam mitropolit i MCP jasno i nedvosmisleno rekli da su protiv nasilja.

– Ova crkva nije protiv države niti, na bilo koji način, podriva njen pravni poredak. Svaki napad na policiju smatramo za podmetačinu crkvi. Podržavamo njegov (Markovićev) poziv za dijalog, ali samo onakav dijalog u kojem bi se uvažio stav crkve, a koji dosad nije bio takav, nego se pokazao kao partijsko i bezakono jednoumlje – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je danas u Ulcinju održan Episkopski savet SPC u Crnoj Gori na kojem su svi sveštenici i ovom prilikom, bez izuzetka, iskazali svoju vjernost mitropolitu, Mitropoliji i Patrijaršiji srpskoj.