Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

CRNA GODINA, JOŠ CRNJE PROGNOZE Industrija Srpske zabilježila PAD PROIZVODNJE od 11,4 odsto

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Industrijska proizvodnja Republike Srpske završila je prošlu godinu loše. Zabilježen je pad od 11,4 odsto, a u Privrednoj komori Republike Srpske kažu da svi pokazatelji govore da će se ovakava trend nastaviti i ove godine, te pozivaju Vladu RS na preduzimanje određenih mjera.

Od 29 oblasti u industriji, čak je njih 19 prošle godine bilo u padu, a među njima je i cijela tekstilna industrija, koja ima određene državne povlastice i koja plaća manje doprinose nego ostali poslovni subjekti.

Bilježimo pad i u proizvodnji namještaja, preradi drveta, te proizvodnji električne energije i koksa i naftnih proizvoda.

– Mi smo već na početku prethodne godine imali sastanak s predstavnicima Vlade RS s ciljem da pokušamo da spriječimo ovakav scenario. Međutim, godina je prošla i završila tako kako je završila. Donesen je Zakon o podsticajima privredi, ali njegova primjena se još ne vidi i mnogi izražavaju sumnju u pozitivne efekte – kaže za Srpskainfo Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS.

On navodi da se, ako bude nastavljenja pad proizvodnje,  može očekivati i otpuštanje radnika, kojih ionako nema.

– Dakle, očekujem od Vlade RS preduzimanje mjera na zaustavljanju pada industrijske proizvodnje u Srpskoj – ističe Ćorić.

Proizvodnja električne energije u Srpskoj prošle godine je bila manja za 12,8 odsto u odnosu na godinu ranije, dok je proizvodnja naftnih derivata manja za čak 95,8 odsto!

Povećanje proizvodnje prošle godine zabilježene su oblasti vađenja ruda metala, vađenju ostalih ruda i kamena, proizvodnji prehrambenih proizvoda, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda, proizvodnji proizvoda od gume i plastičnih masa, proizvodnji ostalih proizvoda od nemetalnih minerala, proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme, proizvodnji računara, elektronskih i optičkih proizvoda, te proizvodnji mašina i opreme i proizvodnja ostalih saobraćajnih sredstava.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO