Politika

CRNADAK O DODIKOVIM IZJAVAMA “Podrška ‘malom Šengenu’ zakašnjelo ulagivanje Vučiću”

Potpredsjednik PDP, Igor Crnadak, komentarisao je današnje izjave srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

CRNADAK O DODIKOVIM IZJAVAMA “Podrška ‘malom Šengenu’ zakašnjelo ulagivanje Vučiću”
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

On kaže da je predlaganje podrške Dodika ‘malom Šengenu’ “zakašnjelo ulagivanje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao što je inicijativa oko premještanja ambasade BiH u Jerusalim patetično dodvoravanje Vašingtonu”.

Dodaje da kada su srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH prošle godine predlagali da se i BiH priključi “malom Šengenu” Dodik nije dao podršku, baš kao što nisu ni njegovi partneri iz SDA, a ni tadašnja Vlada Crne Gore Mila Đukanovića.

– Nadam se da će promjena mišljenja kod političkih aktera u BiH dovesti do konačnog ulaska BiH u ‘mali Šengen’ i da će nova Vlada Crne Gore takođe prihvatiti ovu inicijativu – dodaje Crnadak.

Što se tiče Vašingtonskog sporazuma Crnadak kaže da, “ukoliko Dodik iskreno podržava ono što je tamo potpisala Srbija, neka i Republika Srpska da saglasnost na bezbjednosni sporazum o razmjeni putničkih informacija u avio saobraćaju sa SAD i obaveže se da će 5G mrežu uspostavljati sa američkim kompanijama”.

 – Naravno, Dodik ne podržava Vašingtonski sporazum i nastaviće da nepotrebno svađa srpski narod i Republiku Srpsku sa Sjedinjenim Američkim Državama, umjesto da Republika Srpska gradi partnerstvo sa zemljom koja je, van regiona, najvažniji garant Dejtonskog sporazuma i ogromnih nadležnosti Republike Srpske – zaključuje Crnadak, saopšteno je iz PDP.