Politika

Crnadak poslije sastanka sa Satlerom “Vlast ne želi EU, jer se plaše kriminala koji su počinili”

Ambasador Satler je prihvatio moju inicijativu da se redovno sastajemo u ovom formatu, kao šefovi Klubova poslanika i on kao šef Delegacije EU i oko toga smo se svi usaglasili.

Crnadak poslije sastanka sa Satlerom “Vlast ne želi EU, jer se plaše kriminala koji su počinili”
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Rekao je ovo šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Crnadak, nakon sastanka šefova Klubova poslanika u NSRS sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom.

Na ovom sastanku smo demonstrirali kolika je razlika između vlasti i opozicije u Republici Srpskoj. PDP je još od 1999. godine, kada to nije bilo uopšte popularno, opredijelila za EU, ali je razlika kako to mi vidimo, a kako vidi vlast. Za nas ulazak u EU znači vladavinu prava, poštene izbore, na osnovu kojih će se formirati institucije, a da onda institucije, a ne pojedinci, čine vlast. S druge strane, današnja vlast priča o EU, a u stvari želi ovo što imamo danas: sjevernokorejski pristup vladanju, gdje se iz jedne crvene zgrade pozivaju sve institucije i naređuje im se šta da rade, uključujući pravosuđe – rekao je Crnadak.

Naveo je da vlast ne želi EU, vladavinu prava i poštovanje zakona, jer se boje svog kriminala koji su počinili.

– Ipak, centralna tačka današnjeg sastanka su izmjene Izbornog zakona. Svi smo protiv nametanja zakona, ali postavlja se pitanje gospodi iz međunarodne zajednice: nametnut je zakon da se pomogne HDZ u izbornoj noći, drugi put da pomognu Trojki da uđe u Vladu BiH, kroz sve to pomagali su SNSD, pa kad su sve to radili, zašto dio promjena nije bio tzv. paket integriteta? Umjesto pojedincima, da se pomogne svakom čovjeku u ovoj zemlji. I danas smo, kao odgovor na ovo pitanje, dobili ćutanje – rekao je Crnadak.

Pročitajte još

Crnadak kaže da je potvrđeno da su izmjene Izbornog zakona, u smislu uvođenja paketa integriteta, spremne sa svojih 27 tačaka i da može biti usvojeno do kraja ove godine kako bi se lokalni izbori proveli po novim pravilima.

– To je velika poruka sa današnjeg sastanka. A naša je poruka da čekamo tu novu godinu, jer smo rekli da smo dobili informaciju, a još uvijek je niko nije demantovao, da je vlastima u Republici Srpskoj obećano da neće biti izmjena Izbornog zakona i da će im se ostaviti mogućnost da i dalje kradu izbore. Nećemo dalje diskutovati, vrijeme će sve pokazati – rekao je Crnadak.

Ističe da je na sastanku iznio problem antidemokratskih zakona koji su izglasani, poput onog o kriminalizaciji klevete i narednog, o nevladinom sektoru.

– Naša poruka EU po ovim pitanjima je da ne prave kompromise tamo gdje ne smije biti kompromisa. Ništa ne znači veliki broj novih zakona, nama trebaju kvalitetni zakoni. Pa zakon kojim se vlast hvali, o VSTS, ima član koji kaže da će pravi evropski zakon biti usvojen za godinu dana. To je smijurija. Sa ovom vladajućom ekipom, mi se nikada nećemo integrisati u EU – zaključio je Crnadak.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije