Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

CRNADAK U LIBANU Stranci zainteresovani za DRVNU INDUSTRIJU i turizam u BiH

Politika
Autor:

Foto: Ministarstvo inostranih poslova BiH/RAS Srbija

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravi u zvaničnoj posjeti Libanu.

Tim povodom ministar Crnadak se sastao s ministrom inostranih poslova i iseljeništva Libana Gebranom Basilom. Na sastanku je razgovarano o razvoju i unapređenju odnosa dviju zemalja, ekonomskoj saradnji kao i pitanjima od međunarodnog značaja.

Ministar Crnadak je istaknuo interes BiH za investicije Libana u Bosni i Hercegovini, te da položaj BiH omogućava libanskim ekonomistima i investitorima pristup evropskom tržištu.

Tokom razgovora je istaknuto da je libanska strana zainteresovana za kapacitete kojima raspolaže BiH u oblastima metalske i drvne industrije, te za mogućnost izvoza prehrambenih proizvoda, posebno orašastih plodova i maslinovog ulja na tržište BiH.

Ministar Crnadak je naglasio i da postoji mogućnost za razvoj turizma s obzirom na to da je zabilježen porast dolaska turista iz Libana u BiH, posebno hodočasnika u Međugorje, a takođe je istaknuo kapacitete zimskog turizma, posebno Olimpijskog centra Jahorina.

Ministar Crnadak i ministar Basil su inicirali razgovore i o mogućnostima potpisivanja Sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih putnih dokumenata, te su razgovarali o mogućnostima vizne liberalizacije za nosioce običnih pasoša.

Teme razgovora bile su i pitanja bezbjednosti i borbe protiv terorizma, situacija u regiji Bliskog istoka, sjevernoj Africi kao i druge međunarodne aktualnosti.

Ministar Crnadak je pozvao ministra Basila da do kraja godine posjeti BiH, te da se tom prilikom održi Biznis forum posvećen unapređenju ekonomskih odnosa Libana i BiH.

Tokom zvanične posjete ministar Crnadak je posjetio Počasni konzulat BiH u Bejrutu, a danas se sastaje s predsjednikom Libana Mišelom Aunom i predsjednikom Vlade Sadom Al-Haririjem.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO