Društvo

CRNE BROJKE U SRPSKOJ Na korona virus pozitivno još 437 osoba, pet osoba preminulo

U protekla 24 časa u Republici Srpskoj korona virus potvrđen je kod 437, a preminulo je pet osoba, saopštio je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković

CRNE BROJKE U SRPSKOJ Na korona virus pozitivno još 437 osoba, pet osoba preminulo
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Od ukupnog broja novozaraženih, 253 su muškarci, a 184 žene, od kojih je 113 mlađe, 273 srednje i 51 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, najviše ih je iz Banjalukle – 129, slijedi 63 iz Bijeljine, 40 iz Gradiške, 31 iz Zvornika, 30 iz Trebinja, po 20 iz Laktaša i Prijedora, 16 iz Pala, 14 iz Doboja.

Zeljković je rekao da je u protekla 24 časa u RS testirano 1.057 laboratorijskih uzoraka.

– Do sada smo više puta apelovali na pridržavanje mjera. Jedan dio to ne želi. Misle da virus ne postoji ili da je blag. Najmlađa osoba trenutno na respiratoru ima 31 godinu. Virus može da pogodi bilo koga – kaže Zeljković.

Naglašava da bilo ko ko ima neki respiratorni simptom, ne treba da se kreće.

– Treba da ostane kući i vidi kako će se simptomi kretati. Djecu ne treba da šalju u školu ili vrtić. Treba da se jave svom ljekaru – naglašava Zeljković.

U protekla 24 časa kovid je u RS odnio pet života. Riječ je četiri muškarca i jednoj ženi srednje i starije životne dobi. Tri osobe su iz Zvornika, te po jedna iz Milića i Banjaluke.

Pročitajte još

Jelena Đaković Dević, epidemiolog u IJZ, kaže da je najviše zaraženih u Banjaluci, njih 129.

U bolnicama je hospitalizovano 360 pacijenata, u UKC 137, a u ostalim bolnicama 223. U ozbiljnoj smo situaciji i neophodno je da svi budemo maksimalno odgovorni – naglašava Devićeva.

Kaže da je najveći rizik u zatvorenim prostorima, gdje se ne može obezbijediti distanca. Svi treba da izbjegavamo okupljanja. Treba odgoditi sva slavlja, biće vremena za to – poručila je Devićeva.

Do sada je u RS potvrđeno 13.149 slučajeva virusa korona, a preminule us ukupno 353 osobe, kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

 Od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 7.720 osoba, a testirano je ukupno 93.835 osoba.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 6.864 osobe, a nadzor je završen kod 65.743 osobe.