Društvo

CRNE TAČKE ZA ŠIRENJE KORONE Zeljković: Moguće još oštrije mjere u Banjaluci

Epidemija ne posustaje: od ukupno 641 pacijeta, koliko ih je testirano u Srpskoj u posljednja 24 časa, svaki šesti je pozitivan na korona virus, a iz Instituta za javno zdravstvo RS upozoravaju na najčešća žarišta i načine širenja zaraze.

CRNE TAČKE ZA ŠIRENJE KORONE Zeljković: Moguće još oštrije mjere u Banjaluci
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Kao i prethodnih dana i danas je najviše novozaraženih bilo u Banjaluci, čak 20 od ukupno 98 u cijeloj Srpskoj, a na udaru su i Laktaši sa 10 i Zvornik sa osam kovid pozitivnih.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković upozorava da su trenutno, uz Banjaluku, epidemiološki najugroženiji Zvornik i Teslić. Nije isključio ni uvođenje dodatnih epidemioloških mjera u ovim lokalnim zajednicama.

-Razmišljamo o oštrijim mjerama, ali ne u cijeloj RS, nego u pojedinim loklnim zajednicama. Uostalom, opštine i gradovi imaju mogućnost da samostalno, na svojoj teritoriji, uvedu posebne oštrije mjere: da ograniče javna okupljanja, smanje broj ljudi koliko je dozvoljeno da se okupi na jednom prostoru, ili da uvede pojačan nadzor ili skrate radno vreme za ugostiteljske objekte. Banjaluka, Zvornik, Teslić su za sada najugroženiji, ali treba vidjeti šta je uzrok širenja virusa u tim zajednicama – rekao je Zeljković.

Kada su u pitanju izvori zaraze i načini širenja virusa, Zeljković tvrdi da ih imamnogo, ali je posebno upozorio na tri “crne tačke”.

– To su privatne zabave sa mnogo većim brojem gostiju nego što je po preporukama dozvoljeno, zatim naši građani koji dođu  iz inostranstva i u svoju porodicu donesu virus, koji se brzo proširi među rodbinom i komšijama, te širenje virusa u preduzećima, bilo na radnom mjestu, na pauzama ili nakon završetka radnog vremena – istakao je Zeljković.

On je upozorio da osobe koje imaju bilo kakve simptome, makar to bila i obična kijavica, ni u kom slučaju ne smiju ići na posao, prije nego što se obrate svom ljekaru porodične medicine.