Svijet

CRNI BILANS Mrlju na novogodišnje slavlje u Evropi ostavila SMRT DVIJE OSOBE, i to NIJE SVE (VIDEO)

Mrlju na novogodišnje slavlje u Evropi ostavila je smrt dvije osobe, kao i stradanje 30 majmuna u zoološkom vrtu.

CRNI BILANS Mrlju na novogodišnje slavlje u Evropi ostavila SMRT DVIJE OSOBE, i to NIJE SVE (VIDEO)
FOTO: PROFIMEDIA

U Italiji su slavlja rezultirala smrću muškarca, prve žrtva nakon šest godina, a 204 osobe su povrijeđene, od kojih 11 teško u eksplozijama petardi, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Dvadesetsedmogodišnjak podlegao je povredama u mjestu Askoli Pičeno kada je pao s nagiba visokog stotinak metara u pokušaju da ugasi požar izazvan vatrometom.  On je prva žrtva od 2013. kada su dvije osobe poginule zbog upotrebe pirotehnike.

Grad Rim s tri miliona stanovnika potpuno je zabranio upotrebu petardi, ali uprkos zabrani gorjele su kante za smeće zbog eksplozija petarda i vatrometa u nekoliko četvrti.

Ministarstvo unutarnjih poslova zaplijenilo je brojna nedopuštena sredstva, među kojima 1.415 komada vatrenog oružja, 103.000 komada streljiva, 682 kilograma praha i više od 73.000 nezakonitih naprava.

Muškarac poginuo u Francuskoj

U Francuskoj je muškarac poginuo, a 50 osoba povrijeđeno je u eksplozijama petardi na Silvestrovo. Žrtva je tridesetgodišnji muškarac poginuo u Haguenau na sjeveroistoku od posljedica eksplozije naprave tipa “mine”, objavila je prefektura Donje Rajne.

Među 50 povrijeđenih, uglavnom na rukama i očima, 20 je maloljetnih osoba, a najmlađoj je samo četiri godine, saopštila je policija.

Organizacije za zaštitu okoline već godinama apeluju na građane da se suzdrže od kupovine pirotehničkih proizvoda zbog velike količine štetnih mikročestica, a na samu Novu godinu polemika je zadobila nov zamah nakon smrti 30 majmuna u požaru u zoološkom vrtu Krefeld u Sjevernoj Rajni Vestfaliji.

Prema prvim elementima istrage požar su izazvale leteće kineske lanterne, iako su u toj regiji zabranjene od 2009. godine. Tri takve lanterne s najboljim željama ispisanima rukom pronađene su u ruševinama nastambe za majmune. Policija je otvorila istragu i nada se da će utvrditi odakle su lansirane.

Njemačko udruženje za zaštitu životinja odmah je zatražilo zabranu vatrometa u blizini zooa i životinjskih farmi.

Samo u Berlinu hitne službe zabilježile su 22 povrede zadobijene na rukama od upotrebe pirotehnike, od kojih su dvije završile amputacijama.

Meteorološke službe u novogodišnjoj noći bilježe najviši stepen zagađenja mikročesticama. Vatrometi na Silvestrovo oslobađaju 5.000 tona štetnih mikročestica, a to je otprilike kao dva mjeseca onečišćenja izazvanog cestovnim prometom, napominje savezna agencija za okolinu UBA.

Te su mikročestice štetne za ljudsko i životinjsko zdravlje i brojni njemački gradovi su već uveli zabranu ili ograničenja upotrebe petardi. Prošle godine je u Njemačkoj prodano petardi i pirotehnike u vrijednosti od 133 miliona evra.

(Avaz)