Društvo

Crnogorac naljutio vlasnike: "Profesor NEMA POJMA, male ELEKTRANE nisu štetne"

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, hidrolog Čedomir Crnogorac iznio je niz paušalnih, netačnih i proizvoljnih ocjena o uticaju malih hidroelektrana na vode i životnu sredinu, tvrde vlasnici elektrana u reagovanju na izjave porofesora Crnogorca za srpskainfo.com.

Crnogorac naljutio vlasnike: "Profesor NEMA POJMA, male ELEKTRANE nisu štetne"
FOTO: SRNA

Dragan Jerinić, generalni sekretar Udruženja proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora, koje okuplja mahom vlasnike malih elektrana, navodi da je nevjerovatno da jedan univerzitetki profesor daje, kako navodi „besmislene izjave“, koje pokazuju da „ne razumije ni problem poplava, niti zna kako rade hidroelektrane“.

Potpuno je besmisleno tvrditi da  male hidroelektrane povečavaju opasnost od poplava. Svuda u svijetu male hidroelektrane se grade, između ostalog, upravo zato da bi se spriječile poplave, jer brane MHE regulišu bujične vodotoke, pogotovo u naseljenim mjestima. Tako su u Austriji, Italiji i Sloveniji upravo MHE značajni regulatori vodotoka – tvrdi Jerinić.

Pročitajte još

Dodaje da je potpuno “neshvatljivo da jedan profesor univerziteta daje besmislene izjave o tzome da se zbog MHE sijeku šume.

– Sječa šuma je veliki problem i za investitore malih hidroelektrana, jer se sječom remeti vodotok. Ali, mi ne odlučujemo o šumama i ne možemo uticati na planove i odluke JP „Šume RS“ koje gazduje u šumama – kaže Jerinić.

On tvrdi da „oređen krug ljudi“ zbog svojih interesa „stvara negativnu percepciju o malim elektranama“ i da zbog toga u RS i BiH prevladava stav da su male hidroelektrane loše, što, tvrdi, nije tačno.