Politika

O SANKCIJAMA SAZNALI IZ MEDIJA Ministarstvo energetike Crne Gore sugeriše raskid ugovora sa kompanijama iz BiH sa „crne liste“ SAD

Ministarstvo energetike i rudarstva Crne Gore uputilo je dopis za davanje smjernica kako da postupaju, jer pojedine kompanije iz energetskog sektora posluju sa privrednim društvima iz BiH koje se dovode u vezu sa "crnom listom" SAD.

O SANKCIJAMA SAZNALI IZ MEDIJA Ministarstvo energetike Crne Gore sugeriše raskid ugovora sa kompanijama iz BiH sa „crne liste“ SAD
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER/KALDERA/ USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo energetike i rudarstva podržava sve poteze kompanija koje vode tržišnom poslovanju, regionalnom pozicioniranju i jačanju konkurentnosti, sa druge strane neće podržati nijedan potez koji dovodi u pitanje spoljnopolitičke prioritete.

S tim u vezi, Ministarstvo je već uputilo dopis EPCG Solar gradnji da u svijetlu ovih okolnosti razmotri raskid ugovora sa kompanijom koja se dovodi u vezu sa navedenom listom. Takođe, Ministarstvo će preko predstavnika države u Odboru direktora, kao i na redovnim konsultacijama koje se održavaju sa energetskim subjektima, tražiti od njih da se ponašaju u skladu sa tim smjernicama, kako se ovakve dileme i potezi ne bi događali u budućnost – navodi se u saopštenju.

Kompanije u većinskom državnom vlasništvu, kako ističu, posluju u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, te Ministarstvo energetike i rudarstva Crne Gore iz tog razloga nije obaviješteno o ovom pitanju, već je o njemu saznalo iz medija.

– EPCG Solar gradnja kao ni CEDIS nisu informisali Ministarstvo energetike i rudarstva da se radi o kompanijama koje se povezuju sa Miloradom Dodikom. Naprotiv, podsjećamo da je Solar gradnja prilikom potpisivanja ugovora sa pomenutom kompanijom, objavila da  je svjetski poznati proizvođač SIEMENS, prepoznao mogućnosti Kaldera Compani i potpisao sa ovom kompanijom ugovor o licenciranoj proizvodnji za cjelokupni proizvodni asortiman primarnih i sekundarnih srednjenaponskih postrojenja tipa 8DJH, SIMOSEC I NXPLUS.  Sjedište SIEMENS- a je u Njemačkoj – zaključuju u saopštenju.

Pročitajte još

Podsjećamo, Slobodna Evropa objavila je prije dva dana da crnogorske državne kompanije sarađuju sa firmama iz BiH, kojima su u junu uvedene sankcije Sjedinjenih Država zbog povezanosti sa porodicom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Prije objavljivanja „crne liste“ SAD, ugovore su imale potpisane najmanje dvije državne kompanije iz oblasti energetike – “EPCG Solar gradnja” i “Crnogorski elektrodistributivni sistem” (CEDIS), piše RTCG.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu