Politika

CRVENI TEPIH ZA KRŠENJE ZAKONA Egićevo ministarstvo ne poštuje propise o radu i javnim nabavkama, a za DNEVNICE nema krize

Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske jedno je od rijetkih koje od revizora nije dobilo pozitivnu ocjenu za 2023.

daniel egic ministar u vladi rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

S razlogom, jer su u izvještajima navedena masovna kršenja Zakona o radu RS, Zakona o javnim nabavkama BiH i drugih propisa.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Srpske je ministarstvu na čijem je čelu ministar Danijel Egić (SNSD) dala mišljenje s rezervom na finanijski izvještaj i na izvještaj o usklađenosti.

Ugovori o djelu su zaključeni sa dva izvršioca za poslove koji predstavljaju redovnu, osnovnu djelatnost Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, što nije u skladu sa članom 205. Zakona o radu kojim je propisano da poslodavac može zaključiti ugovor o djelu radi obavljanja poslova koji su van djelatnosti poslodavca.

Inače, u Ministarstvu radi 101 radnik, od čeka 93 na neodređeno.

Dnevnice uvijek pune

-Za službena putovanja u slučaju obezbijeđene ishrane na službenom putovanju nisu umanjene dnevnice za 50 odsto u skladu sa tačkom VII podtačka 2. Odluke o visini nakande troškova za službena putovanja u zemlji i inostranstvu za zaposlene u Republici Srpskoj – napisali su revizori.

Dalje, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite je zaključilo ugovor za realizaciju umjetničkih i scensko-tehničkih usluga na obilježavanju 30 značajnih istorijskih događaja (rasvjeta, postolja, glumci, crveni tepih i slično) bez provođenja postupka javne nabavke, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Pročitajte još

-Kao što je navedeno pod tačkom 6.2.2. ovog Izvještaja, Ministarstvo nije izvršilo međusobno usklađivanje pomoćnih evidencija ostalih kratkoročnih potraživanja i potraživanja iskazanih u Glavnoj knjizi trezora, shodno članu 27. stav (3) Zakona o trezoru – navodi se u izvještaju.

Takođe, tekući rashodi koji se odnose na rashode za otpremnine i rashode za usluge održavanja računarskih programa u iznosu od 26.826 KM su precijenjeni, a potcijenjen je finansijski rezultat ranijih godina, jer su u okviru tekućih rashoda evidentirani rashodi iz ranijeg perioda, što nije u skladu sa članom 93. stav (2) Pravilnika o računovodstvu, računovodstvenim politikama i računovodstvenim procjenama za budžetske korisnike.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu