Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Čubrilović: Izmišljeni uslovi za formiranje vlasti svima nanose štetu

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je približavanje BiH članstvu u NATO- izmišljen uslov za formiranje vlasti na nivou BiH i upozorio da zbog nekonstituisanja vlasti svi u BiH trpe veliku štetu.

– Srpska je zauzela ispravan stav kada je donijela rezoluciju o vojnoj neutralnosti. Uslovljavanje formiranja vlasti tim pitanjem je izmišljen uslov i problem. Niko time ne može da uslovljava formiranje Savjeta ministara – rekao je Čubrilović u intervjuu Srni.

On je upozorio da zbog neformiranja vlasti na nivou BiH štetu trpe svi u BiH i njenim entitetima.

– Ne možemo da uđemo u infrastrukturne projekte jer se čeka na odluke Savjeta ministara ili Parlamentarne skupštine BiH. To opterećuje i nas u Srpskoj koji radimo, poštujemo zakone i crpimo sva ustavna ovlaštenja. To nije sreća ni za one koji to koče. Mala grupa ljudi ne dozvoljava da se vlast konstituiše onako kako to definiše Izborni zakon. Volja građana se mora poštovati i biti iskazana kroz formiranje vlasti – rekao je Čubrilović.

Na pitanje da li je realno da stranke iz Srpske koje predvodi SDS formiraju vlast na nivou BiH iako su izgubile izbore, Čubrilović je istakao da su i oni svjesni da to ne ide na taj način.

– Imali smo takvu situaciju u prethodnom mandatu i vidjeli smo kako su protekle te četiri godine. To nije dobro. Izborni pobjednici treba da snose najveću odgovornost, a da bi se to dogodilo mora im se dati šansa da formiraju vlast kakvu su građani izabrali na izborima –  kaže Čubrilović.

On je podsjetio da je Narodna skupština u prvoj polovini godine imala deset sjednica na kojima je usvojeno 29 prijedloga zakona, 12 zakona i tri strategije u formi nacrta, obrađene su 22 tematske cjeline, te provedeno više javnih i stručnih rasprava o zakonskim rješenjima.

Komentarišući ponašanje dijela poslanika koje je često van okvira propisanog Poslovnikom o radu Narodne skupštine, Čubrilović je istakao da je na javnosti da ocijeni ko se ponaša parlamentarno, poštuje Poslovnik i pokušava da bude konstruktivan.

– Većina poslanika ima korektan odnos prema Poslovniku, kolegama i javnosti. Sa druge strane su oni koji zloupotrebljavaju Poslovnik i koriste uvredljive izraze koji ne priliče poslaniku, vjerujući da će se na taj način u boljem svjetlu predstaviti javnosti. Ne vjerujem da neko u javnosti to doživljava pozitivno – naglasio je Čubrilović.

On je dodao da je očekivao da će prilagođavanje radu parlamenta biti okončano najduže za šest mjeseci.

– Neki to nisu uspjeli, da li zato što ne žele ili što nisu u stanju da shvate svoju poziciju i značaj parlamenta. Najvažnije je da je skupštinska većina kompaktna, funkcioniše i izvršava svoje obaveze – rekao je Čubrilović.

On je ocijenio da izborni rezultati onih koji su se u prethodnom sazivu ponašali nedostojno pokazuju da takva praksa može biti veoma kontraproduktivna, jer građani sve vide i zasite se dežurnih provokatora.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO