Politika

Čubrilović: Usvajanje prvog Ustava Srpske temelj slobode naroda

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da je usvajanje prvog Ustava Srpske bilo vizionarsko, jer je bio temelj slobode srpskog naroda.

Čubrilović: Usvajanje prvog Ustava Srpske temelj slobode naroda
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovaj ustav je bio osnova za djelovanje tadašnje republike srpskog naroda u BiH. Omogućeno je njeno funkcionisanje, a kasnije razvoj i napredak Republike Srpske. To je dovelo i do toga da Srpska u Dejtonu bude priznata kao jedan od entiteta u BiH i sastavni dio državne zajednice, izjavio je Čubrilović Srni povodom 30 godina od usvajanja prvog Ustava Republike Srpske.

On je istakao da se u obzir moraju uzeti i istorijske činjenice i okolnosti u kojima je donesen prvi Ustav Republike Srpske.

– Devedestih godina prošlog vijeka srpski narod je želio da sačuva tadašnju državu. Međutim, drugi narodi su htjeli da napuste Јugoslaviju i formiraju svoju državu, a dešavanja u BiH su opredijelila srpski narod da donese Ustav – kaže Čubrilović.

Govoreći o promjenama Ustava Republike Srpske, Čubrilović ocjenjuje da u ovom trenutku nisu moguće, ali da je realno da se Srpska nastavi boriti za očuvanje ustavnosti, nadležnosti i svega što joj je omogućeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Prihvati notifikacije