Politika

„O njegovoj vrijednosti najbolje svjedoči dugotrajnost“ Cvijanovićeva poručila da je Ustav Srpske mirnodopski akt

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je Ustav Republike Srpske mirnodopski akt, koji je Skupština srpskog naroda u BiH jednoglasno usvojila prije izbijanja ratnih sukoba u BiH.

Željka Cvijanović srpski član predsjedništva bih, intervju
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Cvijanović je istakla da je, donošenjem najvišeg političkog i pravnog akta, Republika Srpska uspostavila ustavnopravni i institucionalni poredak, potvrdivši svoj demokratski kapacitet.

O njegovoj vrijednosti najbolje svjedoči dugotrajnost, kao i stabilnost političkog sistema i institucija koje su na osnovu njega uspostavljene – poručila je Cvijanovićeva, povodom 32 godine od donošenja Ustava Srpske.

Ona je navela da je zahvalna onima koji su tada, u izazovnim i složenim vremenima, imali svijest o važnosti donošenja Ustava koji je bio i ostao temelj funkcionisanja Republike Srpske.

Pročitajte još

Naš zadatak je da na tim temeljima nastavimo da razvijamo Srpsku kao moderno demokratsko društvo slobodnih i ravnopravnih građana, ali i da čuvamo njene nadležnosti i institucionalni kapacitet u skladu sa ustavima Republike Srpske i BiH – naglasila je Cvijanović, prenosi RTRS.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je 28. februara 1992. godine Ustav koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije