Politika

Čubrilović: Vladajuća koalicija u RS stabilna

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi posebna sjednica parlamenta Srpske o deklaraciji SDA mogla da bude održana u prvoj polovini novembra i da očekuje usaglašen odgovor Srpske, koji bi bio podržan velikom većinom poslanika.

Čubrilović: Vladajuća koalicija u RS stabilna
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je rekao da zahtjev za održavanje posebne sjednice još nije primljen, ali i naglasio da Srpska treba da kroz formu zaključaka i odluka Narodne skupštine pokaže svoje viđenje donošenja deklaracije SDA čiji ciljevi su za Srbe uznemirujući.

Deklaracija SDA ima isti cilj kao i one koje su rađene prije više od 30 godina. Mora se stati sa ovim, jer srpski narod se ne osjeća lagodno kada vidi ciljeve ovakvih dokumenata. Zato Republika Srpska mora da u Narodnoj skupštini zauzme stav o svemu – istakao je Čubrilović za RTRS.

Čubrilović tvrdi da srpski predstavnici na nivou BiH nemaju osjećaj odgovornosti prema Narodnoj skupštini, što nije dobro.

– Svakom od nas bi Republika Srpska morala da bude iznad svega i da o pojedinim pitanjima imamo jedinstvene stavove. Moramo partijske, pojedinačne i lične interese staviti u funkciju srpskog naroda – kaže Čubrilović.

On je ocijenio da je nedopustivo što na nivou BiH vlast nije formirana ni godinu dana nakon izbora.

– Kada je pisan Izborni zakon BiH, a stranci su imali ogroman uticaj, nije se razmišljalo o ovakvoj situaciji, što je nevjerovatno. Imamo i negativan primjer u Mostaru, gdje godinama ne mogu da budu sprovedeni izborni rezultati. Ovakva situacija na nivou BiH nije dobra, iako Srpska može da i bez toga funkcioniše – naglasio je Čubrilović.

On je ponovio da Godišnji nacionalni program ANP ne može biti uslov za formiranje novog saziva Savjeta ministara, nego da su stav o ovome nametnule pojedine ambasade. Kada je riječ o vladajućoj koaliciji u Srpskoj, Čubrilović, koji je i lider Demos-a ocijenio je da je ona stabilna i da su dobri odnosi među strankama koje je čine.

– Koalicija je stabilna, postoji komotna skupštinska većina. Što se tiče rada parlamenta odražava se možda u nekom segmentu rada ovo što nije kompletirana vlast na nivou BiH – rekao je Čubrilović.