Društvo

Ćulum: OBA nam ne dostavlja informacije o povratnicima iz Sirije

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da Obavještajno-bezbjednosna agencija ne dostavlja nikakve informacije Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske kada je riječ o povratnicima sa stranih ratišta.

Ćulum: OBA nam ne dostavlja informacije o povratnicima iz Sirije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Još nismo dobili ništa od Obavještajno-bezbjednosne agencije za ova lica. Kada je riječ o drugim licima, organizovanim kriminalnim grupama i njihovim aktivnostima, to prosljeđuju – rekao je Ćulum za današnji Glas Srpske.

Ćulum, koji je i član Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kaže da će lica za koja postoji osnov sumnje da su počinila krivična djela biti procesuirana, te da su ona u nadležnosti Agencije za istrage i zaštitu (Sipa), Tužilaštva BiH i Suda BiH.

– Međutim sva druga lica moraju da budu stavljena pod nadzor, da se vidi gdje su bila, šta su radila i da bude izvršena njihova deradikalizacija. Bitno je da budu pod nadzorom. Mora i može se provjeriti da li su se prilikom odlaska na strana ratišta, konkretno u Siriju, državljani BiH odrekli državljanstva ili nisu. Ti podaci postoje – rekao je Ćulum.

Prema njegovim riječima, BiH ne treba da prima takva lica koja su se odrekla državljanstva BiH.

– Na tome ćemo istrajavati, a šta će odlučiti institucije na nivou BiH, do njih je. Smatram da bi to bio dodatni rizik, ne samo za BiH nego i šire – rekao je Ćulum.

On smatra da bi bezbjednosne agencije sa nivoa BiH bolje i revnosnije trebalo da razmjenjuju podatke sa MUP-om Srpske, da se u svakom trenutku zna sa kojim podacima se raspolaže i da svako iz svoje nadležnosti preduzme određene aktivnosti na praćenju i operativnom pokrivanju takvih lica.

Govoreći o problemu migranata, Ćulum kaže da oni koji su odgovarajući na upozorenja iz Srpske govorili da migranti neće postati problem Republike Srpske i BiH sada ćute i nemaju rješenja, te dodaje da su bezbjednosne institucije mogle mnogo bolje da odgovore na izazove migrantske krize, ali da to nije urađeno.

– Policija Srpske radi svoj posao, nastojimo da te ljude ispratimo preko teritorije Srpske i imamo human odnos prema njima. Na teritoriji Srpske u ovoj godini počinili su petnaestak krivičnih djela. Nažalost imamo i ubistvo migranta na području Bileće. Otkrili smo i 20 krivičnih djela krijumčarenja migranata i procesuirali organizovane kriminalne grupe koje se bave njihovim krijumčarenjem – rekao je Ćulum.

On je naveo da 85 odsto migranata ulazi sa područja Srbije, a 15 odsto sa područja Crne Gore.

Ćulum je istakao da su ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač i on upozoravali na opasnost kada je riječ o ilegalnim migrantima koji dolaze bez dokumenata ili sa lažnim dokumentima, ali da to nije ozbiljno shvaćeno.

– Među migrantima ima bezbjednosno interesantnih lica, ima puno onih koji su učestvovali na stranim ratištima, čak i u terorističkim organizacijama, koji dolaze i prolaze u talasima među migrantima. Mi o njima nemamo evidenciju – naveo je on.

Komentarišući pokušaj ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića da na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom, kao ispomoć Graničnoj policiji, omogući dolazak policije iz FBiH, Ćulum je rekao da to nije zakonito dodavši da su lolicijski poslovi u nadležnosti entiteta.