Kultura

ČUVENA SRPSKA KOMPOZITORKA U 53. godini preminula Isidora Žebeljan

Istaknuta srpska kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan preminula je u 53. godini, posle duge i teške bolesti.

ČUVENA SRPSKA KOMPOZITORKA U 53. godini preminula Isidora Žebeljan
FOTO: DEJAN ŽIVANČEVIĆ / RAS SRBIJA

Isidora Žebeljan rođena je u Beogradu 27. septembra 1967. godine. Diplomirala je i magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi Vlastimira Trajkovića. Od 2002. godine na tom fakultetu radila je kao profesor kompozicije.

Za svoja djela dobila je važne nagrade u zemlji i u inostranstvu, među kojima je i Mokranjčeva nagrada (2004), piše Blic.

Izabrana je za člana Srpske akademije nauka i umjetnosti 2006, a za člana Svetske akademije umjetnosti i nauka 2012. godine.

Berlinski časopis “Der Freitag” izabrao je Isidoru Žebeljan za jednu od deset najperspektivnijih javnih ličnosti na svijetu za 2009. godinu. Godine 2014, kao prva javna ličnost sa Balkana, dobila je nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja, za dostignuća u oblasti kulture i umjetnosti, piše RTS.

Komponovala je muziku za više od trideset pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Za svoj rad na tom polju tri puta je dobila Sterijinu nagradu.

Radila je na nekoliko filmskih partitura, uključujući i orkestraciju muzike Gorana Bregovića za filmove “Dom za vješanje”, “Arizona drim”, “Podzemlje” (u režiji Emira Kusturice), “Kraljica Margo” (režija P. Šero) i “D serpent kis” (režija P. Ruselo).

Autor je muzike za film Miloša Radivojevića “Kako su me ukrali Nijemci”, za koju je 2011. godine dobila nagradu za najbolju originalnu muziku na Filmskom festivalu u Sopotu, kao i nagradu srpskog FIPRESCI-ja, 2012. godine.