Politika

Cvijanović o projektima Srpske i Srbije "Radimo za dobrobit građana"

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da vlade Srpske i Srbije dogovaraju projekte na dobrobit svih građana i izrazila zadovoljstvo saradnjom dvije vlade i zajedničkim sjednicama koje se odvijaju u kontinuitetu.

Cvijanović o projektima Srpske i Srbije "Radimo za dobrobit građana"
FOTO: SRNA

Ona je istakla da je nakon teške godine korone, važno da se ide dalje.

Cvijanovićeva je navela da su se i pored pauze zbog epidemije, sve vrijeme odvijale intenzivne aktivnosti na relaciji dvije vlade i između ministarstava, neophodne kako bi se se relizovali svi projekti do kojih se sada došlo.

Pročitajte još

– Zadovoljna sam činjenicom da možemo tijesno da sarađujemo i što smo opredijeljeni da zajedničke projekte realizujemo na dobrobit građana i Srbije i Srpske i što zajedno radimo ne samo na ekonomskom terenu, nego i što smo mogli da koristimo određenu pomoć iz Srbije u ovo teško vrijeme – rekla je Cvijanovićeva za Radio Beograd jedan.

Cvijanovićeva je ukazala da je jako važna institucionalna saradnja i njihovo međusobno razumijevanje, što se dešava upravo zbog upućenosti Srpske i Srbije jedne na drugu, koje su povezane na sve moguće načine, a ne samo formalno kroz Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama.

Ona je rekla da Srbija i Srpska nisu samo povezane rodbinskim i prijateljskim vezama, koje vezuju jedan narod bez obzira gdje živio, nego je ta upućenost prirodna i po želji građana i Srbije i Srpske.

– Cijeli niz godina već zahvaljujući predsjedniku Srbije  i premijerki Brnabić, zaista postoji ta tijesna veza i upućenost koja je osnov za realizaciju važnih stvari – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da danas ne postoji nijedna oblast u kojoj se ne realizuju različiti projekti i saradnja, niti ijedna stvar koja je strateški važna a da se nadležni iz Srpske nisu uputili u Srbiju da o tome popričaju i da se vidi da li Srbija može da bude dio toga.

– Srbija je danas ozbiljna i uređena država koja zna šta čini i koja zna kako će izgledati i budućnostu u koju treba da se zakorači, ima sve poluge i mehanizme, koje nažalost BiH nema. Mi smo srećni što imamo Srbiju koja je takva kakva jeste i što vodi računa o Republici Srpskoj, znajući da je to upravo ta najprirodnija veza – istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je podsjetila na niz projekata koje finansira i donira Srbija u Republici Srpskoj, u gotovo svakoj lokalnoj zajednici, zahvaljujući potrebi, želji i opredijeljenosti Srbije da ostavi trag u svakoj opštini u Srpskoj, što građani Srpske, gledaju na jedan poseban način u odnosu na bilo kog drugog potencijalnog donatora.

– To je vjerovatno jedna psihološka dimenzija koja podrazumijeva niz stvari, a prva je da imate Srbiju koja o vama vodi računa, koja hoće da pomogne građanima širom Republike Sprske, bez obzira da li žive u nekoj maloj razvijenoj ili nerazivjenoj lokalnoj zajednici – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da postoji niz projekata od domova zdravlja koji su rekonstruisani, od nabavke određene opreme, školskih objekata, vrtića, trgova, ulica, kojima su ljudi u Srpsokj davali naziv “Srbija” da time pokažu da je Srbija tu i da je prisutna.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što se kroz taj kontinuirani program podrške svake godine u Srbiji odobre određena sredstva koja dolaze u lokalne zajednice Srpske, te dodala da će, ako se ova dinamika nastavi, uskoro u svakoj lokalnoj zajednici u Srpskoj biti urađen neki od tih projekata.

Ona je kao važno istakla i vezu Srbije i Srpske u humanitarnoj sferi, napominjući da je Vlada Srbija najveći donator godišnje humanitarne akcija u Srpskoj koja je uvijek usmjerena na podršku ili ugroženim kategorijama ili bolesnoj djeci, odnosno različitim grupacijama koje su pogođene u zdravstvenom smislu ili imaju neke poteškoće.

Prihvati notifikacije