Politika

Cvijanović: Republika Srpska je državotvorna toliko da može da funkcioniše sama

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović pozvala je političke aktere u Srpskoj na konstruktivan odnos, te poručila da je spremna na saradnju o svim pitanjima važnim za Srpsku.

Cvijanović: Republika Srpska je državotvorna toliko da može da funkcioniše sama
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Čestitajući Dan Republike građanima Srpske, Cvijanovićeva je rekla da treba uvažavati vrijednosti Republike Srpske i njene institucije, odnosno ne djelovati na način da će institucije biti blokirane.

Očekujem da svi spustimo loptu i pogledamo realnim očima šta su izazovi i šta moramo zajedno da radimo da bi građanima ponudili što bolju platformu kojoj bi poklonili povjerenje – rekla je Cvijanovićeva sinoć za RTRS.

Ona je izrazila žaljenje što je politička mržnja mnogo usađena u opoziciju i što međunarodna zajednica nekim opozicionarima ne dozvoljava da se oslobode te mržnje prema onima koji su na vlasti.

– Zagovaram Republiku Srpsku u kojoj je mjerodavno ko će pobijediti na izborima, a ne onu u kojoj ćemo rušiti sistem, ne onu u kojoj ćemo misliti da umjesto izbora treba izaći na ulicu, vrijeđati jedni druge – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je Republika Srpska danas mnogo stabilnija nego ranije, ekonomski i institucionalno jača, te da je ojačana svijest o važnosti očuvanja Republike Srpske.

– Republika Srpska je državotvorna toliko da može da funkcioniše sama, može i da opstane sama – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da je Srpska bolji dio BiH, te dodala da bi željela da je i Federacija BiH takva, odnosno da nema problema u političkom smislu kada je riječ o usaglašavanju Hrvata i Bošnjaka ili da Srbi imaju ista prava kao ostali.

Cvijanovićeva je navela da je Srpska naprednija i kada je riječ o usklađivanju domaćeg sa evropskim zakonodavstvom, iako se Srpskoj stalno daje etiketa krivca, čak i od predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH u protekle četiri godine.

Ona je podsjetila da je kao predsjednik Vlade Srpske imala veoma dobru saradnju sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, ali ne i sa Savjetom ministara u kojem su i dalje u tehničkom mandatu prisutni ljudi koji čine opoziciju u Srpskoj, a koji su pokušavali blokirati Republici određena sredstva i nisu usklađivali svoje stavove sa institucijama Srpske.

Komentarišući dešavanja u Banjaluci pred kraj prošle godine, Cvijanovićeva je rekla da postoje mnogi kojima smeta uspješna i stabilna Republika Srpska, koja lako sprovodi izborne rezultate i konstituiše vlast.

– Mnogima u BiH i međunarodnoj zajednici smeta činjenica da možemo da funkcionišemo sami bez ostatka BiH – rekla je Cvijanovićeva i dodala da je važno što je očuvan mir, svjesni činjenice da postoje politička kretanja koja su usmjerena protiv Republike Srpske.

Ona je dodala da, nažalost, u Srpskoj ima političkih subjekata koji zagovaraju koncept da ulica treba da formira vlast i diktira pravila umjesto institucija, te da postoji politička manipulacija i zloupotreba tragedije jedne porodice.

– Naravno da nam nije bilo jednostavno i da ne volite situacije u kojoj morate da angažujete svoju policiju da rješava takve stvari. Policija u svakoj zemlji radi svoj posao i to na mnogo brutalniji i rigidniji način nego kod nas. Policija je sastavni dio sistema, njihova je zakonska obaveza da štite javni i ustavni poredak, red i mir, funkcionalnost našeg sistema i moramo to da razumijemo na taj način – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se stalno izmišljaju priče kojima se želi poslati loša slika o Republici Srpskoj, poput laži o paravojnim formacijama, a koju su izmislili opozicija i pojedine ambasade.

S druge strane, dodala je Cvijanovićeva, niko ne priča o FBiH i nemogućnosti da se u njoj konstituiše vlast ili o tome da neko namjerno neće da formira Savjet ministara.

Ona je navela da je na to nijema i međunarodna zajednica, kojoj ne odgovara jasna politika koja dolazi iz Republike Srpske, već opozicionari sa kojima lakše mogu dogovoriti određene stvari jer se neće suprotstaviti.

Prema njenim riječima, stalni napadi na institucije Srpske imaju za cilj iscrpljivanje Republike Srpske do njenog kolapsa, čemu se vlast uspješno suprotstavlja.

– Zato potenciram da je važno da smo okupljeni oko Republike, da nas interesi Republike moraju držati zajedno bez obzira ko smo i kojoj političkoj partiji pripadamo, zato što se u ciklusima pravi isti scenario i iscrpljuju institucije Srpske upravo da ne bi bile više sposobne da izvršavaju opbaveze prema građanima – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da posljednjih nekoliko izbornih ciklusa opozicija nakon izbora nastavlja da priča kao da nije bilo izbora i nastoji da poremeti formiranje vlasti.

– Pošto su redovno gubili izbore, pričali su da su izbori pokradeni, neregularni i da ne valja Izborni zakon. Prva kažem da taj zakon ne valja zbog mnogo stvari, ali ne mogu to da kažem samo onda kada izgubim izbore. Prošli put kada je (Mladen) Ivanić izabran niko nije rekao da je loš Izborni zakon – istakla je Cvijanovićeva.