Politika

Cvijanovićeva na obilježavanju Vidovdana: Ovo su dani našeg okupljanja, srpski narod je ponosan na svoju istoriju

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas u Petrovu na obilježavanju Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka da je srpski narod ponosan na svoju istoriju, ali i opredijeljen da gradi budućnost koja će biti na ponos sadašnjim i budućim generacijama.

Željka Cvijanović na obilježavanju Vidovdana
FOTO: ZELJKA CVIJANOVIC/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Ovo su dani našeg okupljanja, dani kada pokazujemo svoju političku, ali i duhovnu snagu i opredijeljenost da gradimo Republiku Srpsku kao mirnu i stabilnu zajednicu u kojoj će se poštovati Ustav i zakoni i pravo svih ljudi koji ovdje žive – rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je čestitala praznik borcima Vojske Republike Srpske i Trećem pješadijskom Republika Srpska puku, ali i institucijama i građanima Srpske.

– Ovo je veliki dan i još jedan način da damo svoju potvrdu i opredijeljenost da čuvamo Republiku Srpsku, da poštujemo one koji su dali svoje živote, dijelove tijela za slobodu koju mi danas uživamo – rekla je Cvijanovićeva i dodala da bi bilo neodgovorno i nemoralno da oni koji danas rade i funkcionišu zaborave takvu žrtvu.

U manastiru Sveti Nikola na Ozrenu danas je proslavljen Vidovdan – krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Pročitajte još

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije i komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH Sreten Milošević danas su u manastiru Svetog Nikole na Ozrenu, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske, obavili lomljenje slavskog kolača povodom Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske i ovog puka koji baštini njenu tradiciju.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije