Politika

Cvijanovićeva o imenovanju Kneževića "Ima bogato iskustvo i odgovoriće svim izazovima"

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović čestitala je generalu Gojku Kneževiću na imenovanju za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, ističući da je riječ o čovjeku sa bogatim iskustvom i da je sigurna da će odgovoriti svim izazovima posla.

Željka Cvijanović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Cvijanovićeva je istakla da je generalski kor Oružanih snaga BiH imenovan na maratonskoj sjednici Predsjedništva BiH koja je trajala skoro pet sati.

– Čestitam generalu Kneževiću i njegovim kolegama Nebojši Bošnjaku, Radovanu Joviću i Miloradu Krajšumoviću – rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Ona je istakla da je generalski kor odavno trebao da bude imenovan i da se sa tim kasni više od godinu i po dana.

Predsjedništvo BiH imenovalo je danas generala Gojka Kneževića za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Gojko Knežević
FOTO: SRNA

General Knežević na toj funkciji će zamijeniti Senada Mašovića, koji je skoro dvije godine nelegalno bio na funkciji, jer mu je mandat istekao početkom marta prošle godine.

Knežević je rođen 20. avgusta 1962. godine u Kozarskoj Dubici.

Pročitajte još

Prije funkcije na koju je danas imenovan bio je zamjenik načelnika Zajedničkog štaba za resurse.

Srednju vojnu školu završio je 1982. godine, Vojnu akademiju 1989. godine, a Komandno štabnu školu u Beogradu 1999. godine.

Školovanje je nastavio 2004. godine kada je završio Školu nacionalne odbrane u Beogradu, dok je 2012. godine završio Visoki studij bezbjednosti i odbrane, takođe, u glavnom gradu Srbije.

Poznaje engleski jezik, a iz oblasti odbrane i političko-vojnih oblasti završio je mnoštvo kurseva i seminara.

Načelnik štaba 302. Oklopne brigade Vojske Republike Srpske bio je od 1997. do 1998. godine, da bi nakon toga bio komandant ove brigade od 1999-2000. i 2000-2001. godine.

Komandant 143. Mehanizovane brigade Vojske Republike Srpske bio je 2001. i 2002. godine.

Komandovao je 101. Oklopnom brigadom Vojske Republike Srpske i 101. Oklopnom brigadom “A” u periodu od 2002. do 2003. godine.

Knežević je komandanta Prve divizije “R” Vojske Republike Srpske imenovan 2004. godine i da tu funkciju je obavljao do 2006. godine.

Naredne godine postaje vršilac dužnosti inspektora Komande puka Oružanih snaga, a na dužnosti inspektora je bio 2007. i 2008. godine.

Načelnik uprave za politiku i planove Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH postaje 2009. godine i na toj poziciji ostaje do 2013. godine.

Za zamjenika komandanta komandnog puka Oružanih snaga BiH za resurse imenovan je 2013. godine, a nakon isteka tog mandata 2018. postaje zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za resurse i na toj funkciji je bio do danas. 

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu