Politika

Cvijanovićeva ogorčena "Odugovlačenjem izdavanja viza srpskim reprezentativkama PALE SU SVE MASKE"

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da odugovlačenje izdavanja viza od Ambasade Velike Britanije reprezentativkama BiH srpske nacionalnosti izaziva zgražavanje svakog normalnog čovjeka.

Cvijanovićeva ogorčena  "Odugovlačenjem izdavanja viza srpskim reprezentativkama PALE SU SVE MASKE"
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Udarili su na djecu i sportiste. Da se njima svete, za šta? Brojanje krvnih zrnaca djece i sportista predstavlja anticivilizacijsku diskriminaciju, ali i segregaciju kakva ne postoji nigdje u Evropi. Koliko znam, postoji samo u školama u Federaciji BiH i Ujedinjenom Kraljevstvu – rekla je Cvijanovićeva Srni upitana da prokomentariše činjenicu da britanska Ambasada još nije odobrila izdavanje viza reprezentativkama BiH Katarini Krajišnik iz Istočnog Sarajeva i Zorani Sandić iz Zvornika koje su trebale učestvovati na Seniorskom prvenstvu Evrope u Mančesteru.

FOTO: TEKVONDO SAVEZ
FOTO: TEKVONDO SAVEZ

Predsjednik Srpske je naglasila da se u FBiH segregacija ogleda kroz takozvane “dvije škole pod jednim krovom”, a u Sjevernoj Irskoj se decenijama bore da prevaziđu problem i uspostave integrisani obrazovni sistem, ali to ide teško.

Pročitajte još

– Koliko smo u prilici da čujemo, čak su i ove 2022. godine, morali donijeti novi zakon kojim se nastoji ukinuti segregacija učenika, nastavnika i stručnog osoblja po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, ali na terenu to nailazi na otpor jer je podijeljenost te vrste evidentna – rekla je predsjednik Republike.

Cvijanovićeva je ukazala da su odugovlačenjem izdavanja viza isključivo taekvondoistkinjama srpske nacionalnosti, a odobravanjem svim ostalim reprezentativcima BiH, pale sve maske.

FOTO: TEKVONDO SAVEZ
FOTO: TEKVONDO SAVEZ

– Ako je ukrajinska kriza razlog za odugovlačenje procesa izdavanja viza, kako smo mogli čuti u saopštenju Taekvondo saveza BiH, kako je moguće da je svim ostalim takmičarima iz BiH odobreno, a samo srpskim sportistima još nije? Za jednu od takmičarki, odugovlačenje već sada znači praktično odbijanje vize, jer nema ni teoretsku šansu da stigne na takmičenje, a i za drugu je preostao veoma kratak rok. Da li neko zaista ima namjeru da spriječi srpske djevojčice da se takmiče i postignu dobre rezultate na prvenstvu? Strašno i jadno – naglasila je Cvijanovićeva.

Ambasada Velike Britanije još nije odobrila vize reprezentativkama BiH u taekvondou Katarini Krajišnik iz Istočnog Sarajeva i Zorani Sandić iz Zvornika, koje su trebale učestvovati na Seniorskom prvenstvu Evrope u Mančesteru.

Ostalim članovima reprezentacije BiH Nedžadu Husiću, Dinku Šegedinu, Petri Ždero i treneru Harisu Husiću vize su odobrene.

Prihvati notifikacije