Sudbine

Da li će Merima Isaković MOĆI DA SVJEDOČI protiv Lečića zbog zastarjelosti slučaja?

Nakon što je glumica Merima Isaković izjavila da bi svjedočila protiv Branislava Lečića, kog je Danijela Štajnfeld optužila za silovanje, a za kog je i Merima navela da ju je seksualno napastvovao 1978. godine, pojedini mediji pisali su da Isakovićeva neće biti u mogućnosti da to učini i da je slučaj zastario.

Da li će Merima Isaković MOĆI DA SVJEDOČI protiv Lečića zbog zastarjelosti slučaja?
FOTO: ZORAN ILIĆ, DEJAN ŽIVANČEVIĆ, SCREENSHOT, SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA

Advokat Borivoje Borović potvrđuje za Blic da bi Merima Isaković mogla da bude pozvana kao svjedok u slučaju Danijele Štajnfeld protiv Branislava Lečića, jer princip apsolutne zastarjelosti poslije 30 godina ne važi za svjedoke.

Borović ističe da Merima Isaković ne može poslije 43 godine da podnese prijavu protiv Lečića, ali da bi mogla da svjedoči o nekim okolnostima, kako bi osvetlila Lečićevu ličnost ili govorila o njegovom ponašanju. Naravno, ukoliko tužilac procjeni da to može biti od koristi za slučaj.

– I nema veze što svjedok nema nikakvu neposrednu vezu sa žrtvom. U Jutkinoj slučaju, ja sam pozvao da svjedoci budu tri žene, od sedam koliko ga je prijavilo, jer su mogle da dočaraju ponašanje okrivljenog – kaže Borović.

Podsjetimo, Merima Isaković je u izjavi za Blic navela da bi svjedočila protiv Lečića, ukoliko bi je tužilaštvo pozvalo.

Pročitajte još

– Naravno da ću svjedočiti. Vjerujem da je reći istinu fundamentalna obaveza svake savjesne osobe. Ne mogu direktno svjedočiti o događaju nasilja nad Danijelom jer mu nisam direktno prisustvovala, ali mogu svjedočiti o ličnosti Branislava Lečića i svom dramatičnom iskustvu vezanom za njega. Nadam se da će se druge žrtve osmjeliti da se oglase, ako ih ima – rekla je glumica za Blic.

Merima Isaković danas živi na Novom Zelandu i bavi se kliničkom psihologijom. U opširnoj ispovijesti za “Nedeljnik” opisala je stravične detalje seksualnog nasilja koje je, kako tvrdi, doživjela od Lečića u stanu u kojem je u to vrijeme živio sa svojom majkom. Merima je tada imala 18 godina, a Lečić 22.

– Bilo mi je 18 godina. Jesen 1978. Ugurao me u stan. Skinuo mi haljinu. Ne pokušavaj da vrištiš. Niko te neće čuti. Oborio me na pod. Osjećala sam kako me lomi. Boliiii svaka koščica. Samo ne ovako. Molim te Bože! Ako uspije umrijeću noćas. Uživa u mom strahu. Osjećam taj zadah. Kao miris truleži. Zastrašujuć pogled. Prazan i crn. Oči bez duše. Osjećam potrebu da danas kažem istinu i molim naš narod da ovo pažljivo pročita. Nasilnik koji je zamalo uspio da uništi moj život, da ugasi moju mladost, da me kao tama proguta.

“Opraštam ti”, rekla sam mu tada, prije četrdeset godina. “Opraštam, ali ne zaboravljam. Ti nikada nećeš shvatiti bol koji si mi nanio. Mnogostruki bol. Ako ikada čujem da si ikome nanio sličnu bol, svima ću reći šta se desilo.” Ja sam svoju riječ održala. Branislav Lečić izgleda nije. Osjećam moralnu obavezu da podijelim svoje iskustvo u nadi da će moja ispovijest biti podrška i Danijeli Štajnfeld i ostalim žrtvama seksualnog zlostavljanja – ispričala je, između ostalog, Merima Isaković.

Glumica Danijela Štajnfeld prethodno je u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu izjavila da je Branislav Lečić misteriozni “moćnik iz filmske industrije” koji ju je silovao u maju 2012. godine.