Politika

Da li će se SRPSKA OTCIJEPITI OD FBiH: Vlada RS sutra podnosi prijedlog o mirnom razdruživanju

Vlada Republike Srpske završila je izradu sporazuma o "mirnom razdruživanju" Republike Srpske s Federacijom Bosne i Hercegovine i on će sutra biti podnesen.

radovan viskovic milorad dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Podsjećamo, krajem maja je imenovana Radna grupa koja je radila na ovom prijedlogu, a koji je stigao istog dana kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvajala Rezoluciju o Srebrenici.

Radnu grupu su činili ministri pravde i unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske, Milan Bukejlović, i Siniša Karan, pravobranilac Republike Srpske, Milimir Govedarica, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske, Dragan Stanković, te direktor Poreske uprave Republike Srpske, Goran Maričić.

Pročitajte još

Osim njih, članovi su bili i Lazar Stjepanović, pravni predstavnik Republike Srpske, Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar u Kabinetu predsjednika Republike Srpske, te Dalibor Panić, generalni sekretar Vlade Republike Srpske, piše Avaz.

Inače, za eventualni prijedlog o mirnom razdruživanju ili otcjepljenju bi bila potrebna promjena državnog Ustava, koji bi morao predvidjeti tu mogućnost, a za takvo nešto je potrebna podrška dvije trećina zastupnika i poslanika, odnosno i probosanskih i stranaka sa hrvatskim predznakom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu