Politika

DA LI JE GLIGORIĆ NA NESPOJIVIM FUNKCIJAMA Transparensi podnio prijavu protiv v.d. direktora Željeznica

Zbog nespojivosti funkcija narodnog poslanika i menadžera javnog preduzeća, Transparensi Internešenel podnio je prijavu Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa protiv Slavka Gligorića, novoimenovanog v.d. direktora Željeznica Republike Srpske.

DA LI JE GLIGORIĆ NA NESPOJIVIM FUNKCIJAMA Transparensi podnio prijavu protiv v.d. direktora Željeznica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zakon jasno kaže da izabrani funkcioneri u vrijeme mandata i tri mjeseca nakon isteka ne mogu da budu članovi nadzornih odbora i uprave javnih preduzeća, ali je Gligorić istovremeno i direktor i poslanik u Narodnoj skupštini RS. TIBiH je o tome obavijestio i Nadzorni odbor Željeznica jer je imenovanje Gligorića sporno i zbog Zakona o javnim preduzećima RS, koji propisuje da za člana uprave ne može da bude postavljen neko ko obavlja izvršnu funkciju u političkoj partiji. Slavko Gligorić je trenutno predsjednik regionalnog odobra DNS, što po statutu ove stranke svakako predstavlja izvršnu funkciju – saopšteno je iz TI BiH.

Prema njihovim iječima, da apsurd bude veći, on se nalazi na čelu preduzeća čije revizorske izvještaje usvajaju poslanici Narodne skupštine RS, čiji je i sam poslanik i u narednom periodu može da dođe u situaciju da sam odlučuje o rezultatima sopstvenog rada.

Nismo uspjeli da čujemo odgovor Slavka Gligorića jer se nije javljao na telefonske pozive novinara Srpskainfo.

– Iz istog razloga TIBiH je u martu ove godine prijavio i novoimenovanog direktora Elektrokrajine Dragana Čavića,  takođe zbog zbog sumnje da se nalazi u sukobu interesa po dva osnova jer je istovremeno v.d. direktora, narodni poslanik i predsjednik političke partije. Komisija za utvrđivanje sukoba interesa ipak je obustavila postupak, uz obrazloženje da Čavić kao vršilac dužnosti „nije direktor u punom kapacitetu“, niti je Elektrokrajina „javno preduzeće u punom kapacitetu“ jer posluje kao zavisno preduzeće u sastavu Mješovitog holdinga Elektroprivreda RS – kažu u TI BiH.

Kako kažu, i direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović trenutno obavlja funkciju generalnog sekretara SNSD i nalazi se u sukobu interesa na osnovu Zakona o javnim preduzećaima. TI BiH je zbog toga zatražio objašnjenje od Nadzornog odbora Elektroprivrede RS koji, u odgovoru bez ikakve argumentacije, kratko navodi: „sva imenovanja obavljaju se u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima“, a odgovor potpisuje predsjednica NO Slavica Injac.

– Uprkos tumačenjima komisije, stav TIBiH je da vršioci dužnosti direktora imaju potpuno ista ovlašćenja kao i direktori sa stanovišta zakona koji treba da spriječi mogućnosti nanošenja štete javnom interesu. TIBiH godinama upozorava na nedorečenosti zakona o sukobu interesa, koji za posljedicu ima proizvoljna tumačenja i donošenja različitih odluka nadležnih organa u istim slučajevima – saopštio je, između ostalog, TI BiH.