Svijet

Da li je Hilandar ugrožen: Jak vjetar otežava gašenje požara na Svetoj Gori

Oko sedam časova ujutru po grčkom vremenu prijavljen je požar u šumovitom dijelu Svete Gore, kako je rekao teolog Miloš Stojković požar je lokalizovan na kilometar I po od manastira Pantokrato i Velika Lavra, a vatra je zahvatila šume u blizini ovih svetinja.

Da li je Hilandar ugrožen: Jak vjetar otežava gašenje požara na Svetoj Gori
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Ova dva manastira nisu ugoržena, i kako je Stojković otkrio ne očekuje se ni da će zidine biti zahvaćene. Problem u gašenju pravi samo jak vjetar koji duva na toj teritoriji.

Inače, za ovo doba godina je donekle i uobičajeno da izbijaju požari, kako na Svetoj Gori, tako i u cijeloj Grčkoj. 

Pojačano je prisustvo policijskih i vatrogasnih ekipa Grčke koje su zadužene za Svetu Goru i za sada je situacija pod kontrolom.

Teolog posebno napominje i obavještava sve ljude iz Srbije da su ovi požari veoma udaljeni od Hilandara, te da ovaj manasitr nije ugrožen. 

– Ne postoji ni teorijska mogućnost da se nešto desi manastiru hilandar, ovi požari su veoma daleko. Sveta Gora nije samo Hilnadar, ona ima 20 manastira i svaki ima svoju imovinu, šume i imanja, konkretno ovaj požar nema veze sa Hilandarom – istakao je Stojković.

Prema pisanju grčkih medija, podignuta je velika uzbuna, a do požara je došlo nakon tornada i oluje sa grmljavinom koje je zahvatilo ovo područje. Prema prvim saznanjima, požar je izazvao grom.

Pročitajte još

Podsjetimo, u svrhu gašenja požara, na teren su poslata četiri kanadera, dok helikopter takođe pokušava da ispusti vodu. Pored toga, u borbu je uključeno jedanaest vozila sa 43 vatrogasca i tri ekipe pešadijskog odjeljenja.

Požar je u toku u šumskom dijelu Svete Gore, udaljenom od manastira, dok u okolini duvaju vjetrovi jačine 5 bofora.

Govoreći na televiziji SKAI, Aristos Kasmiroglu, zamjenik komadanta civilnog poglavara Svete Gore, izjavio je da vatra gori u nepristupačnom klancu u južnom regionu Svete Gore, ističući da vatra ne gori u blizini stambenog naselja.

On je takođe potvrdio da Manastir nije ugrožen, piše Telegraf.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu