Društvo

DA LI JE JAČI UTICAJ PROMJENA ILI RODITELJA Ovako o braku razmišljaju mladi u BiH

Pod pritiskom promjena, mladi u BiH preferiraju alternativne oblike partnerstva, ali pod uticajem patrijarhalnog društva brak smatraju najprihvatljivijom zajednicom muškarca i žene.

DA LI JE JAČI UTICAJ PROMJENA ILI RODITELJA Ovako o braku razmišljaju mladi u BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Potvrdilo je to istraživanje stavova mladih u BiH o braku i alernativama braka, predstavljeno u sklopu nedavno završene međunarodne naučne konferencije „Društvene devijacije“ na temu “Porodica i savremeno društvo izazovi i perspektive” u Banjaluci.

– Može se zaključiti da su mladi danas otvoreniji i skloniji predbračnoj kohabitaciji, ali je bračna zajednica još poželjan oblik porodičnog  života – navodi autorka istraživanja Anida Dudić, viši asistent na Odsjeku za socijalni rad Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Istraživanje

U istraživanju je učestvovalo 234 mladih u BiH, od kojih 85 odsto žena i 15 odsto muškaraca. Među njima je bilo 58,1 odsto onih koji su u posljednjih godinu dana bili u ozbiljnoj vezi, dok su ostali izjavili da nisu u emocionalnoj vezi. Najviše ispitanika, odnosno 64,5 odsto njih, nikada nije živjelo sa svojim partnerom, a zanemariv je procent onih koji su imali priliku vanbračnog života.

Pročitajte još

Istovremeno, oko 21 odsto mladih nije živjelo u vanbračnoj zajednici, ali bi u budućnosti, ako bi imali mogućnosti, voljeli da žive s partnerom.

– Ovo govori u prilog činjenici da je, u državama koje se poprilično smatraju konzervativne, tradicionalne i religiozne, kohabitacija kao nova forma partnerskog života etiketirana kao neoubičajna, i na kraju nepoželjna. Ne može se sa sigurnošću tvrditi da u društvu u BiH kohabitacija nije popularna, nego se mladi pod pritiskom starijih generacija, iz respekta prema tradicionalnim vrijednostima, teže odlučuju na eksperimentisanje prije nego uplove u bračne vode. Naime, zbog sindroma „produžene mladosti“ i finansijske zavisnosti od roditelja mladi se, iako liberalnih stavova, još trude da održe porodične veze, poštujući roditeljske stavove koji, pod uticajem tradicije i religije, zagovaraju isključivo brak kao valjanu i moralnu formu zajednice muškarca i žene – navodi se, između ostalog, u rezultatima istraživanja.

Prednost zaposlenju

Istraživanje pokazuje i da mladi u svojim planovima za budućnost itekako planiraju bračni i porodični život.

Tako gotovo 66 odsto njih planira brak u narednih pet godina, dok 29 odsto ne planira u bliskoj budućnosti, ali se ne odriču porodičnog života. Svega oko pet odsto njih se trajno odriče bračnog života.

– Ako uporedimo stavove mladih u BiH po pitanju braka sa stavovima mladih u susjednim državama, može se zaključiti da su mladi u BiH mnogo više naklonjeni braku i porodici nego njihovi vršnjaci u susjednim državama – navodi se u istraživanju.

Autorka ističe i da mladi u BiH odlažu brak za neke zrelije godine, a sve češće prednost daju obrazovanju i zaposlenju. Takođe, njihovi stavovi o seksualnom i bračnom životu su liberalniji, a smatraju i da se veza treba isključivo održavati zbog ljubavi. Iako nemaju ništa protiv vanbračne zajednice, smatraju da u nekom momentu života odnos između muškarca i žene treba biti krunisan brakom.

Prihvati notifikacije