Politika

Da li je opravdan strah da će Dodik IZIGRATI OPOZICIONARE: Brak iz nužde iz kojeg obje strane traže izlaz

Predsjednik SNSD i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se dogovorio sa opozicijom da ide na sastanak s Erdoganom, a onda ponovio da je obavijestio opozicionare o toj odluci.

Da li je opravdan strah da će Dodik IZIGRATI OPOZICIONARE: Brak iz nužde iz kojeg obje strane traže izlaz
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očigledno je da su u ovoj situaciji opozicioni lideri dovedeni pred svršen čin, pa se nameće pitanje da li je Dodiku priča o jedinstvu samo alibi za ostvarivanje ličnih ciljeva!?

Na stranu to što su se ujedinili predstavnici parlamentarnih stranaka Srpske oko srpskih interesa i postigli dogovor po pitanju suprostavljanja odlukama međunarodne zajednice, ali gledano politički, a ne bratski, kada prođe kriza sve su naznake da će opet svako krenuti svojim putem.

– Čim kriza prođe Dodik će pogaziti sve politička partnere, ali i opoziciju – poručio je narodni poslanik kluba SDS Nebojša Vukanović.

Smatra da je opozicija Dodiku slamka spasa.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Dodik je sam napravio ovaj problem. Imao je prećutan dogovor sa Inckom i nema potrebe da se cijeli narod uvlači. Bio je mezimče međunarodne zajednice 20 godina i ne vidim zašto bi mu opozicija pružala bilo kakav alibi – stav je Vukanovića.

Sjetimo se kako je Dodik znao odbrusiti opozicionim političarima, govoreći da su izdajnici, kako su nebitni, javno kazavši kako im prisluškuje telefone i da se, ako su nezadovoljni, mogu žaliti “Transparensiju i svom babi”. Pri tome ih je vrijeđao na razne načine, govoreći između ostalog da su džabalebaroši. “Častila” je i Dodika opozicija. Tako je skoro Vukanović Dodikove govore nazvao idiotskim, a često su mu u skupštinskoj sali ili putem društvenih mreža i djecu prozivali.

Pročitajte još

Dakle, osim što se redovno “časte”, odnosi između vlasti, odnosno Dodika  i opozicije u Srpskoj su puni nepovjerenja i počeli su dobijati groteskni oblik. Smatra ovo politička analitičarka Tanja Topić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Opozicija je Dodiku pružila pojas za spasavanje i time završila svoju ulogu statiste u ovoj krizi. Sve ostalo odlučuje i određuje Dodik, a oni se uvijek iznova čude i galame kako je izigrao dogovor i prekršio srpsko jedinstvo. Utisak je da obje strane traže izlaznu strategiju iz ovog braka iz nužde, uz napomenu da je opozicija pristajanjem na ovaj plan izgubila dio podrške među građanima – rekla je Topićeva za Srpskainfo.

Pročitajte još

Bojim se da riječi “srpsko jedinstvo” ne izližemo i ne zloupotrijebimo svi zajedno, navodi šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić.

– Što se tiče odnosa prema BiH i zajedničkog nastupa protiv nametnutih odluka, jedinstvo je iskreno potrebno kod takvih važnih odluka. Ovdje moramo da budemo svi zajedno i toga smo svi svjesni – kaže Žunić za Srpskainfo.

Govoreći o onom drugom, političkom jedinstvu između vlasti i opozicije, Žunić ističe da ne zna da li igdje u svijetu uspjeva tako nešto.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Nije dobro i nije normalno. Mi treba da provodimo neke naše ideje koje smo postavili u svom programu kada smo došli na vlast, a opozicija treba da bude neki korektivni faktor. Ni ne očekujem da u tom nekom smislu nađemo zajednički jezik, iako bih volio da opozicija razumije i prihvati sve one dobre stvari koje su rađene za Srpsku – rekao je Žunić.

On je kazao da je normalno da će opozicija i vlast imati uvijek dijametralno različite stavove po raznim pitanjima, ali da nedavno uspostavljeno jedinstvo ne bi trebao niko i ne smije niko da poništi.

Prihvati notifikacije