Politika

Da li je otvoren lov na MEDIJE U SRPSKOJ: Dodik novinare nazvao spodobama, vandali udarili na imovinu Morače i Trifunovića

Novinar "EuroBlica" i Srpskainfo, Nikola Morača, protiv kojeg je banjalučka policija prije dvije sedmice pokrenula istragu i oduzela mobilni telefon jer nije želio da oda izvor informacija za tekst koji je napisao i objavio, ponovo se našao na udaru, ali ovaj put za sada nepoznatih osoba koje su mu u srijedu uveče oštetile vozilo.

Novinari
FOTO: N1/SCREESNHOT

Osim Moračinog, na meti napadača našla su se i vozila portala Buka i Aleksandra Trifunovića, urednika pomenutog portala.

Na Moračinom automobilu na haubi je urezano slovo „w“, dok je na Trifunovićevom automobilu osim ogrebotina urezan muški polni organ.

Sve ovo desilo se samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Srpske i lider SNSD, Milorad Dodik u strogom centru Banjaluke vrijeđao novinare koji traže povlačenje iz skupštinske procedure najavljenih izmjena KZ RS, nazvavši ih „spodobama“ te izjavio da „godinama lažu, petljaju, nameću ljudima, reketiraju“.

Dodikova izjava stiže u vrijeme kada su brojne medijske kuće u Republici Srpskoj, pravnici, nevladine organizacije, borci za ljudska prava i pojedini sindikati, ustali protiv najavljenih izmjena KZ RS u koji je uvedena cijela jedna glava krivičnih djela protiv ugleda i časti u koje spadaju i kleveta i uvreda, ali i krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

Svi oni traže od Vlade Srpske hitno povlačenje iz skupštinske procedure predložene izmjene KZ RS kojim bi se ozbiljno ugrozile građanske i medijske slobode i uvela cenzura.

Iako vlast nevješto tvrdi kako se ne radi o lovu na slobodne medije, novinare i građanske slobode već da se ovim želi stati u kraj lažnim vijestima i klevetama, brojni pravnici tvrde suprotno.

Sva ova dešavanja u proteklih 15 dana, uključujući i izjave pojedinih visokih funkcionera Srpske, koji ne propuštaju priliku da vrijeđaju novinare, otvorili su raspravu u javnosti da li se ovim „crta meta na čelo“ novinarima, te da li se stvara slika u javnosti da ih je dozvoljeno napadati i vrijeđati?

Morača i Trifunović juče su poručili da se osjećaju nesigurno te da svi alarmi trebaju biti upaljeni jer su „novinari označeni kao mete“.

Na pitanje šta je mogući motiv ovog napada, Morača je istakao da je simptomatično da se napad na imovinu desio nakon što je osumnjičen kao novinar, te u atmosferi oko najavljenog zakona kojim bi kleveta bila kriminalizovana.

nikola moraca NOVINAR
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Ulična rasvjeta je radila, jasno se vidjelo da taj ko je to radio nije mario ni za kamere. Sad je ovo prešlo u novu dimenziju. Ovo je sve prešlo, ne jednu, već dvije crvene linije. Osjećamo se ugroženo i nadamo se da će sve ovo izroditi u nešto dobro, čovjek se prirodno osjeća tako, ali evo dešava se nešto čudno – rekao je Morača. 

Trifunović je istakao da je zvanično otvoren lov na novinare koji su od sistema označeni kao neko ko podriva sistem, nerijetko kao neprijatelji.

– Najmoćniji političari, praktično vlasnik Srpske Milorad Dodik nas je juče nazvao spodobama. Vrlo je blaga reakcija kolega, izgleda da reagujemo samo mi koje napadaju. Očekivano je da je ovo neko shvatio kao naredbu, od stotinu auta na ovom parkingu samo su brutalno oštećena auta kolege Morače i moje. Izgleda tako nasilnički da vas to mora uznemiriti. Tako brutalno izgledaju ti auti da zamišljam šta je taj čovjek mogao nama uraditi da nas je zatekao u njima – rekao je Trifunović.

Sociolog Vladimir Vasić ističe da pojedini funkcioneri nikako da „dođu do pameti i shvate da njihova riječ ima veću težinu od njegove ili nekog običnog građanina“.

Vladimir Vasić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Te neke uvrede ili pretnje, imaju veću težinu ako to kaže neki veliki autoritet. Nadam se da će nekada biti donesen zakon o kulturi izražavanja javnih funkcionera jer je nedopustivo da oni mogu sebi dozvoliti jednu takvu kulturu dijaloga. Srljamo u neki totalitarni režim i nešto što nije ni „D“ od demokratije – istakao je Vasić za Srpskainfo.

On dodaje da se predloženim izmjenama KZ RS vraćamo ne 30 već 50 godina u prošlost.

Vasić dodaje da postoji veliki broj divnih i čestitih novinara koji savjesno i odgovorno obavljaju svoj posao i žive od svog rada, dok s druge strane postoje i oni koji se nazivaju novinarima, a nisu ni „N“ od novinara.

Pročitajte još

– Nemaju nikakvu etiku, ni ljudsku ni profesionalnu, i takvi vama poštenim i čestitim novinarima prave problem. Imamo i neke režimske novinare, razne analitičare i kvazi stručnjake koji će čak činjeničnu stvar okrenuti naopako jer se to sviđa poziciji ili opoziciji. Sve to nikako nije dobro i deblji kraj na kraju izvlače oni koji savjesno obavljaju svoj posao – kaže Vasić.

On dodaje da je poražavajuća činjenica da svi novinari i medijske kuće nisu složno stale iza Morače i dvojice urednika EuroBlica/Srpskainfo koji su pre 15 dana saslušavani u policiji.

– Neshvatljivo je da nisu sve medijske ekipe izašle da se bore za svog kolegu. To su neke tačke na koje sistem udara. Ako vi niste složni lako vas je onda nazivati svakakvim imenima – poručuje Vasić.

Govoreći o predloženim izmjenama KZ RS, Vasić kaže da nije dobro ni za jedno demokratsko društvo da se ograniči sloboda govora i uvede cenzura.

To nas, dodaje on, vraća u neki prošli totalitarni režim i vremena koja su izrodila niz sukoba na ovim prostorima.

Vasić smatra da je ishitreno i nepotrebno da se ide u pravcu donošenja najavljenog zakona. On ističe da, ukoliko vlast nije spremna da sjedne i razgovara i čuje šta javnost ima da kaže vezano za najavljene izmjene KZ RS, onda stvari treba nazvati pravim imenom, a to je srljanje u totalitarizam i autokratiju.

Vasić kaže da onda treba ukinuti parlamente, izborne procese i proglasiti ovu zemlju monarhijom ili begovinom.

– Imam osjećaj da se nametanjem ovih zakonskih rješenja stavlja meta na čelo ljudima koji misle svojom glavom. Ovo je država svih nas i imamo pravo da mislimo. Ako imaju namjeru da naprave totalitarni sistem neka nam kažu da se znamo ponašati. Preživjeli smo komunizam, pa valjda ćemo preživjeti i ovo – upozorava Vasić.

Što ćuti akademska zajednica

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka, Siniša Vukelić poručio je juče da je u Srpskoj stvorena atmosfera linča, te podsjetio na Dodikovu izjavu u kojoj je novinare nazvao „spodobama“. – Nikada novinari takvim rječnikom se nisu ophodili prema njemu – rekao je Vukelić i pozvao ministra unutrašnjih poslova RS Sinišu Karana da zaštiti novinare, pa ako je potrebno da postavi i patrole pored redakcija. – Ovo je stvarno otišlo predaleko. Kada pređete granicu, više nema granica i sve je dozvoljeno- ističe Vukelić. Nada se da će novinare predsjednici skupštinskih poslaničkih klubova pozvati na sastanak, ako u međuvremenu ne bude povučen sporni zakon iz parlamentarne procedure. Vukelić je rekao da su i protesti jedna od otvorenih mogućnosti, te da mu nije jasno zašto se o svemu ovome ne oglašava akademska zajednica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije