Magazin

Da li sodi bikarboni može da prođe rok trajanja: Čuvamo je mjesecima, a ne pitamo se može li biti opasan za naše tijelo

U kuhinji svake iskusne domaćice, sugurni smo, nalazi se soda bikarbona, koja je sjajni saveznik za razbe kućne poslove. Dobro je poznatno da donosi mnogobrojne blagodeti, ali malo ko zna da li ima rok trajanja i do kog perioda ju je najbolje upotrebiti.

soda bikarbona
FOTO: DODAJ, UMESI, ISPECI/YOUTUBE SCREENSHOT

Naime, mnogi je čuvaju mjesecima, misleći da je mogu iskoristiti bez problema, a da li je to tačno?

Iako se soda bikarbona nikada ne „pokvari“ na način da bi imala negativne posljedice po ljudski organizam, u nekom trenutku će prestati da funkcioniše kako bi trebalo, tačnije, izgubiće svoju efikasnost.

Pročitajte još

Ova nezamenljiva namirnica je važna u pripremi nekih specijaliteta, ali je i odlično sredstvo za čišćenje. I tehnički gledano nema rok upotrebe, ali je na pakovanjima istaknut datum do kada je najbolje da je iskoristite, prenosi Stil.

Opšte pravilo je: kada se pravilno skladišti i čuva, soda bikarbona će potrajati dvije do tri godine zatvorena u originalnom pakovanju. Kada se otvori, čuva se oko šest mjeseci.

Dodajte otprilike 1/2 kašičice sode bikarbone u malu posudu. Dodajte oko 1/2 kašičice bijelog sirćeta ili svežeg limunovog soka u činiju i gledajte. Kiselina i baza treba da reaguju odmah, baš kao u klasičnom eksperimentu sa vulkanom u osnovnoj školi. Ako smjesa agresivno peni i stvara mehuriće, onda je soda bikarbona u dobrom stanju. U suprotnom, više nije efikasna.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije