Politika

"Da li ste spremni da se 'kladite' na to" Dodik otkrio kada bi mogao biti otvoren ruski konzulat u Banjaluci

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi ruski konzulat u Banjaluci mogao da bude otvoren već ove godine.

"Da li ste spremni da se 'kladite' na to" Dodik otkrio kada bi mogao biti otvoren ruski konzulat u Banjaluci
FOTO: RT/FACEBOOK/SCREENSHOT

Dodik je rekao da su sve odluke o otvaranju predstavništva Rusije u Srpskoj, koje je najavljeno u maju 2022. godine, donijete sa obje strane i da se trenutno radi na tehničkim i logističkim pitanjima koja će omogućiti da predstavništvo bude što prije otvoreno.

Na pitanje da li očekuje da će se to desiti ove godine, Dodik je odgovorio: “Da, naravno, mislim da je to realno”.

Dodik, koji se 21. februara sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kazanju, rekao je da je Republika Srpska prošle godine potpisala ugovor sa ruskim Gaspromom o dugoročnim isporukama gasa do 2025. godine.

Na pitanje po kojoj cijeni Republika Srpska kupuje gas od Rusije, Dodik nije naveo o kojoj cijeni je riječ, ali je rekao da je Republika Srpska zadovoljna tom cijenom.

Potvrdio je da je Srpska počela da plaća ruski gas u rubljama.

Odgovarajući na pitanje da već dugi niz godina govori o mogućnosti održavanja referenduma o nezavisnosti Republike Srpske i da mnogi posmatrači to nazivaju političkom igrom, smatrajući da Banjaluka zapravo nikada to neće učiniti, Dodik je rekao da je Srpska uvučena u BiH i bila primorana da joj se pridruži poslije Dejtonskog sporazuma.

Pročitajte još

– Ako kažete da Banjaluka nikada neće to uraditi, da li ste spremni da se kladite na to? Mi nismo avanturisti – rekao je Dodik.

Istakao je da Banjaluka nikada nije odustajala od potrebe jačanja Republike Srpske i da čeka da “neke velike sile da kažu da narod ima pravo na samoopredjeljenje”.

Na pitanje da li je referendum moguć ove godine, Dodik je odgovorio:

– Vidjećemo.

Odgovarajući na pitanje da li Republika Srpska razmatra mogućnost, bar u teoriji, da se u budućnosti pridruži Srbiji, Dodik je rekao da će Republika Srpska ostati u okviru teritorije u kojoj se sada nalazi, prvenstveno rukovodeći se interesima svog naroda, prenosi RTRS.

– Mi smo jedan narod sa narodom Srbije, a Srbiju doživljavamo kao domovinu. Svakako ćemo sačuvati subjektivitet Republike Srpske. Ali kao što je, na primjer, njemački narod imao pravo da ujedini Istočnu i Zapadnu Njemačku, možda će nekad i srpski narod imati isto to pravo. Naš cilj je da živimo zajedno sa Srbima, legalno i legitimno – rekao je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu