Politika

Da li VEHABIJE VJEŽBAJU na vojnom poligonu: Ministarstvo odbrane BiH provjerava navode o dešavanju u Mostaru

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović izjavio je da je sistem komandovanja u Oružanim snagama BiH već pokrenuo procedure utvrđivanja činjenica i okolnosti, kao i povrede bezbjednosti lokacije povodom medijske informacije da su lica povezana sa vehabijskim pokretom vježbala gađanje na vojnom poligonu kod Mostara.

Da li VEHABIJE VJEŽBAJU na vojnom poligonu: Ministarstvo odbrane BiH provjerava navode o dešavanju u Mostaru
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE BIH

Među njima su, navodno, bile i četiri maloljetne ženske osobe.

-Ovom prilikom apelujem na civilne bezbjednosne agencije na nivou BiH da detaljno istraže ko su pripadnici organizacija koje vježbaju gađanje, da li su lica koja se u medijima navode da su bila na vojnim lokacijama njihovi članovi i da li su iste prijavili da će doći na vojnu lokaciju ili su ta lica došla samostalno – istakao je Goganović za Srnu povodom informacije koju je objavio portal Bljesak da su lica povezana sa vehabijskim pokretom vježbala gađanje na vojnom poligonu kod Mostara, a među njima su bile i četiri maloljetne ženske osobe.

Zamjenik ministra odbrane je podsjetio da konstantno upozorava ministra odbrane Zukana Heleza da u sistemu odbrane BiH postoje problemi koje treba zajedno rješavati, umjesto bavljenja dnevno-političkim temama.

-Sistem odbrane nije primjereno koristiti za vlastitu političku promociju. Zajedno sa kolegom Slavenom Galićem zatražiću detaljanu istragu i izvještaj o ovom pitanju, budući da je sektor bezbjednosti u njegovoj nadležnosti – najavio je Goganović.

Aleksandar Goganović zamjenik ministra odbrane BIH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Činjenica da su pripadnici određenih grupa ulazili na vojno kontrolisano područje, pojasnio je Goganović, sama po sebi je zabrinjavajuća i predstavlja narušavanje bezbjednosti sistema odbrane.

-Procedure odobrenja ko i pod kojim uslovima može ući na vojno kontrolisano područje su detaljno propisane i svako odstupanje od istih je strogo kažnjivo – ukazao je Goganović.

On je podsjetio da Helez komentariše postojanje navodnih ruskih kampova u Republici Srpskoj i time nepotrebno širi strah i paniku među građanima i napomenuo da za njihovo postojanje nikada nije dobijena potvrda, naprotiv, sve nadležne agencije i EUFOR su demantovali te njegove navode.

Pročitajte još

Borave u Danskoj

Prema pisanju portala Bljesak, utvrđeno je da jedan broj lica, koja su vježbala gađanje na vojnom poligonu kod Mostara, povezana sa vehabijskim pokretom, a među njima su bile i četiri maloljetne ženske osobe.

Prema izvorima ovog portala, neki od njih imaju prebivalište, odnosno stalno mjesto boravka u Danskoj, a u Mostar su došli da vježbaju gađanje iz vatrenog oružja u okviru Kluba za praktično streljaštvo i nisu se prijavili kao stranci jer imaju i dokumente BiH.

Na poligonu kod kasarne “Miralem Jugo” kod Mostara gađanje vježbaju pripadnici policijskih agencija i specijalni timovi uz odobrenja Ministarstva obrane u Savjetu ministara, odnosno Zukana Heleza.

Bljesak navodi saznanja da je istraga do sada utvrdila da su u toj grupi boravila lica na proputovanju u BiH. Izvori bliski istrazi navode da nekoliko njih koji su vježbali gađanje pripada radikalnim vehabijskim paradžematima i da su neki došli iz Danske, a jedan broj se tamo i vratio.

Prema drugim informacijama, tog dana su na vježbe došle i dvije osobe iz Francuske koje nemaju vezu sa BiH.

Ministar Helez nedavno je rekao kako “u BiH postoje kampovi u kojima se obučavaju Rusi”, što je provjereno i demantovano i od bezbjednosnih službi i od Eufora. Helez, koji je ranije osuđivan zbog lažnog iskaza, ništa nije govorio u odbranu svojih tvrdnji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu