Društvo

"Da nije ispravan imali bismo stotinu preminulih dnevno" Načelnik Klinike za intenzivno liječenje UKC o kiseoniku koji se daje pacijentima

Kiseonik za pacijenta znači život. Broj pacijenata koji koriste kiseonik je toliki da bi neminovno bilo stotinu smrtnih ishoda dnevno da je kiseonik neispravan ili da ga nemamo. Na tako nešto ne smijemo ni da pomislimo.

Dragan Rakanović
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Istakao je to za Glas Srpske načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje u UKC Republike Srpske Dragan Rakanović.

Rakanović, koji je gotovo dvije decenije života posvetio radu sa najtežim pacijentima čiji životi zavise od kiseonika, pojašnjava da prije nego što kiseonik dođe u organizam pacijenta prolazi kroz brojne filtere, a osim njih tu su i senzori koji upozoravaju na bilo kakav problem u sistemu.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Osvrćući se na dešavanja koja su proteklih dana potresla Srpsku, a u vezi sa kiseonikom koji se koristi u republičkom zdravstvenom sistemu, Rakanović kaže da je teško raditi pod tolikim pritiskom.

– Želimo da stanovništvo vjeruje u ono što radimo kao ljekari i medicinsko osoblje. Želimo da damo svoj maksimum, kao i do sada, i da pomognemo oboljelima. Mi smo se za to školovali i drugi poziv osim ovoga nemamo – poručio je Rakanović u intervjuu za Glas Srpske.

On tvrdi da pacijente u ovoj zdravsttvenoj ustanovi liječe medicinskim kiseonikom.

Pročitajte još

– U jedinici intenzivnog liječenja trenutno imamo 27 pacijenata od kojih su svi na kiseoniku, a većina na respiratoru. Istovremeno radi 14 operacionih sala, gdje pacijenti koji su u anesteziji primaju taj isti kiseonik. To je otprilike 50 do 60 operacija dnevno. Kiseonik je na našoj klinici sve, mi bez njega ne možemo da funkcionišemo. Najveći broj pacijenata koji leže u intenzivnoj preminuli bi u roku od nekoliko časova bez kiseonika. Istovremeno, nijedna operacija se ne može uraditi bez kiseonika, jer pacijenti koji su u opštoj anesteziji ili regionalnoj dobijaju kiseonik tokom operacije u različitim koncentracijama – kaže Rakanović.

On dodaje da većina pacijenata ne dobija stoodstotni kiseonik.

kovid odjeljenje ukc
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Mi u ovom trenutku udišemo 21 odsto kiseonika, međutim tokom operacije ili boravka na aparatu za vještačko disanje, respiratoru, pacijenti dobijaju različite koncentracije u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja, razmjene gasova i potreba organizma. To su ljudi koji bi preminuli čak u roku nekoliko minuta ako bi ostali bez kiseonika – ističe.

Vijest da u UKC-u ima kiseonika za svega deset do 15 časova, kaže, nikoga nije ostavila ravnodušnim i ističe da ne smiju ni da razmišljaju o tom scenariju.

– Samo u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje leži 27 pacijenata, životno ugroženih. Operativni program bi potpuno stao, a da ne govorimo i o drugim klinikama gdje je kiseonik podjednako važan, kamen temeljac u liječenju. Nezamislivo bi bilo da ostanemo bez kiseonika makar i na sat vremena. To bi bilo pogubno za najveći broj pacijenata – kaže doktor Rakanović.

On ističe da su imali pacijente koji su bili na mašinama za disanje usljed raznih povreda, operacija pa i na “kovidu” koji su se oporavili i stali na svoje noge. Broj pacijenata koji koristi kiseonik je toliki da bi neminovno bilo stotine smrtnih ishoda da je kiseonik neispravan ili da ga nemamo, naglasio je on.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu