Banjaluka

"Da prazni zidovi bolnice dobiju boje" Predrag Tošić o projektu slanja pozitivne energije pacijentima

Profesor u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi u Banjaluci, Predrag Tošić, pokrenuo je projekat pod nazivom "Jedna slika za ljepši pogled" kojim je zamišljeno da pacijenti u Univerzitetsko-kliničkom centru RS osim bijele boje na zidovima gledaju ljepši prizor iz bolničkog kreveta.

"Da prazni zidovi bolnice dobiju boje" Predrag Tošić o projektu slanja pozitivne energije pacijentima
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

On ističe da je bio čest gost u UKC RS, što zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja ili kad je išao nekome u posjetu, i kako kaže, primjetio je da, pored dobre volje doktora, sestara i kompletnog osoblja, uvijek postoji jedan mali dio pozitivne energije koja bi im pomogla da se što prije izliječe.

– Problem je što smo svaki dan i noć gledali u te prazne bijele zidove, koji su nam izvlačili i crpili energiju. Jednostavno smo došli na ideju da organizujemo ovaj projekat i prikupimo slike koji će stajati na svim zidovima, koje će davati nadu i energiju, da ćemo što prije ozdraviti i biti bolje – rekao je Tošić za Srpskainfo.

Kada je u pitanju ovaj projekat, planirano je da se skupi oko 4.000 slika koje će krasiti sve zidove i prostorije u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske, na svim mjestima gdje prolaze pacijenti, gdje borave, da li to bila čekaonica, soba ili druga prostorija na UKC.

Predrag Tošić kaže da još čekaju pozitivan odgovor Akademije likovne umjetnosti, ali samo zbog proceduralnih stvari, jer su na Akademiji zainteresovani, ali zbog skupog materijala još se razmatra najbolja opcija kako bi se sve izvelo.

Pročitajte još

– Prvo je bila varijanta da li studenti sami da kupuju platna i boje, ali je to veliki izdatak za njih. Sada pokušavamo da nađemo sponzore koji bi donirali materijal da bi bili proslijeđeni Akademiji. Već imamo dogovor s jednim profesorom gdje će se njihova klasa rado odazvati ovoj akciji. Vjerujem da bi to podstaklo i sve ostale jer nema baš smisla da od studenata tražimo sve to, jer su nam rekli da je materijal izuzetno skup i da bi to za njih bio veliki trošak. Ali oni bi rado dali svoj umjetnički rad – ističe on.

Mnogo sugrađana mu se javilo u želji da crtaju ili stvaraju umjetnine i jer žele da doniraju za projekat “Jedna slika za ljepši pogled”.

– Očekujem u narednom periodu da će doći zaista mnogo slika. Dosta pitanja mi je stiglo da li moraju biti neke skupocjene slike. Ne, ne moraju. Svako daje ono što ima. Čak par njih mi je poklonilo slike koje su krasile njihov dom i kad su čuli za ovu akciju odlučili su da ih poklone. Pomažu sebi, ali i drugima, jer svi smo mi u jednom trenutku bili pacijenti u UKC RS – istakao je Tošić.

Do sada je prikupljena 61 fotografija koja će krasiti zidove Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske. U narednom periodu planirano je da stigne još mnogo fotografija i slika, što od donacija građana, što od saradnje s drugim umjetnicima i umjetnicama.

Prihvati notifikacije