Društvo

DA SE NIKADA NE PONOVI Nakon tragedije u Beogradu u školama Srpske se uvodi novi predmet

Osnovci u devetom razredu, u Republici Srpskoj, dobiće naredne školske godine novi predmet – humanost i bezbjednost, dok će svim srednjoškolcima taj predmet biti ponuđen kao izborni.

DA SE NIKADA NE PONOVI Nakon tragedije u Beogradu u školama Srpske se uvodi novi predmet
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ova novina je zapravo predviđena Programom mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u vaspitno-obrazovnim ustanovama koje je Vlada Srpske usvojila na prethodnoj sjednici.

Set mjera je usvojen nakon tragedije u beogradskoj osnovnoj školi u kojoj je đak ubio osam školskih kolega i portira škole, dok je jedna djevojčica podlegla nekoliko dana poslije usljed teških povreda vatrenim oružjem.

Pročitajte još

– Radiće se na jačanju vaspitne uloge prosvjetnih i stručnih radnika, kao i kompetencija direktora – obrazlaže Željka Stojičić, ministarka prosvjete i kulture  Srpske, predviđeno uvođenje navedenog predmeta u školama. Niko u školi ne smije biti izuzet od obaveze da smo dužni učenicima da stvorimo i pružimo sigurno okruženje tokom njihovog boravka u školama – rekla je Stojičićeva.

Procjena je da je za realizaciju svih 11 mjera iz usvojenog Programa potrebno oko 23 miliona KM.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture za Srpskainfo kaže da nemaju informaciju ko će predavati predmet humanost i bezbjednost.

– Bilo bi dobro da se na ovaj način uposli dio prosvjetnih radnika koji su tehnološki višak – ocjenjuje Gnjatić i poručuje da u Sindikatu očekuju da ih predstavnici Ministarstva upoznaju sa Programom mjera. Pa, u beogradskoj tragediji je prvo smrtno stradao radnik škole, portir. Moramo razgovarati i o bezbjednosti osoblja u školama, kao i o dostojanstvu svih zaposlenih u prosvjeti čije plate su manje od ostalih u javnom sektoru – naglašava Gnjatić.

Pročitajte još

Vlada Srpske usvojila je u četvrtak Program mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u vaspitno-obrazovnim ustanovama, a po riječima ministarke Stojičić, fokus nije bio na represivnim mjerama već na promociji nenasilja.

Prevashodno, predviđeno je usvajanje zakonodavnog okvira za prevenciju nenasilja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije