Politika

Dačić o samitu u Tirani "Koju god Vučić odluku da donese ona će biti u interesu Srbije"

 Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sam odlučiti da li će učestvovati na samitu EU i Zapadnog Balkana u Tirani ili ne.

Dačić o samitu u Tirani "Koju god Vučić odluku da donese ona će biti u interesu Srbije"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Koju god odluku da donese ona će biti u interesu Srbije – rekao je Daćić novinarima u Novom Sadu.

Na pitanje novinara da li rukovodstvo Srbije treba da se pojavi na samitu u Tirani, Dačić je rekao da odgovor treba tražiti u onome o čemu predsjednik Srbije razgovara sa predstavnicima međunarodne zajednice, a to je šta raditi u ovom trenutku.

– Potpuno je obesmišljeno svako dalje učešće u nekim razgovorima na tu temu, a da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi da sprovodi Briselski sporazum ili stalno povlači jednostrane poteze kao što je bilo sa registarskim tablicama – naveo je Dačić.

On kaže da je to suprotno Briselskom sporazumu i da je Kurti “potpuno ponizio i unizio EU, a ne Srbiju”.

Dačić kaže da bi svaki dogovor koji ne podrazumijeva Kosovo kao nezavisnu državu i njeno priznanje, odnosno članstvo u UN, dobra tema i osnova za dalji razgovor.

– Daleko smo od nekog definitivnog prijedloga, ali Srbija je jasno rekla šta su naše crvene linije. Mi smo spremni da razgovaramo, važno je učestvovati u dijalogu – poručio je Dačić.

On je rekao da je Srbija konstruktivna i da to vide predstavnici međunarodne zajednice. 

Prihvati notifikacije