Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Dačić: Priština opstruira dijalog u Briselu

Politika
Autor:

Foto: Petar Dimitrijević/RAS Srbija

Priština sve što radi u posljednje vrijeme radi kako bi natjerala EU da im da viznu liberalizaciju i da natjera zapadne zemlje da prime takozvano Kosovo u Interpol, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da izjave Haradinaja i Hodžaja da ako ne dobiju viznu liberalizaciju u decembru treba da napuste dijalog znači opstruiranje dijaloga od strane Prištine.

– Što se nas tiče Kosovo ne može da uđe u Interpol, a što se tiče vizne liberalizacije, dajte im slobodno, neka svi odu kod njih. Oni su njihovo čedo, oni su ih formirali, a sada ih neće da dolaze bez viza. Mnogo su pametni – kazao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za štampu sa potpredsednikom Vlade Rusije Jurijom Borisovim.

Dačić je kazao da kosovski Albanci prete EU, te da Srbiji ne mogu da prijete i istakao da Srbija neće smetati dijalogu i praviti štete, ali da sa druge strane ne može stalno da bude žrtva neispunjavanja obaveza Prištine i predmet određenih incidenata koji se dešavaju po pravilu uoči nastavka dijaloga.

Prema njegovim riječima, problem je u tome što Priština na svim frontovima doživljava političke i diplomatske neuspjehe i treba im nešto za unutrašnju upotrebu, što se odražava na sveukupnu stabilnost u regionu.

– Mislim da nije realno da se nastavi dijalog u uslovima u kojima oni optužuju Srbiju da se ponaša prema njima neprijateljski. Oni su jednostrano donijeli odluku da sruše teritorijalni integritet Srbije, da naprave neku svoju državu, mi to ne priznajemo. Mi ne možemo da prihvatimo pritiske i uslovljavanja – kazao je Dačić.

Navodeći da sada pričaju o pripremama pukova vojske, Dačić kaže da na taj način hoće da prijete Srbiji.

– Mogu oni da pripremaju, ali mi već imamo pripremljene, pa ako ćemo da se borimo, hajde da se borimo. Ali, ovo je 21. vijek, gdje žive oni – ističe ministar vanjskih poslova.

Kaže i da je za posljednjih godinu – dva dana 10 zemalja povuklo priznanje Kosova ili suspendovalo sve dosadašnje odluke o statusa Kosova kao nezavisne države.

Kako je naveo, ta priznavanja su se dešavala prije 10 godina pod velikim pritiskom zapadnih rukovodstava i islamskih zemalja, jer su svi očekivali da će se to brzo završiti i dobiti međunarodnu verifikaciju i govorili su svim tim zemljama da je Kosovo slučaj za sebe i da neće važiti za druge.

– Prošlo je 10 godina, Kosovo nije uspjelo da zaokruži svoju nezavisnost, niti da dobije međunarodno priznanje. To što su bilateralno neke zemlje priznale, oni nisu članovi UN, a da bi bili međunarodno priznati moraju da budu u UN – navodi Dačić i dodaje da će sve više biti država koje će povući priznanje.

Zahvalio je Rusiji na pomoći oko očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i dodao da Srbija uvažava što je američka administracija promenila malo stav dozvolivši da se razgovara o Kosovu, a ne da se smatra da je to definitivno riješeno pitanje.

– Ali, i dalje su prisutna lobiranja za kosovsku nezavisnost i članstvo u međunarodnim organizacijama, kao što je pismo SAD svim karipskim zemljama pred moju posjetu – kaže Dačić i dodaje da će 13. novembra takozvani generalni konzul Kosova u Njujorku održati sastanak na temu zašto Kosovo treba da uđe u Interpol, na koji je pozvao šefove Misija svih država UN.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO