Politika

Dačić: Protestima žele da DESTABILIZUJU Srbiju

Potpuno je jasno da su protesti strategija da se destabilizuje Srbija, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da protesti nemaju veze sa epidemiološkom situacijom, već da je virus korona i najavljene mjere protiv širenja bio samo povod da se ljudi izvuku na ulice.

Dačić: Protestima žele da DESTABILIZUJU Srbiju
Foto: Rade Prelić/Tanjug

Podsjetio je da je još prve večeri protesta kazao da to nema veze s virusom korona, jer se i tada pokazala nasilna strana protesta.

Bilo je nasilnog upada, napada na policiju, policija je te večeri pokazala suzdržanost, nije ih ni bilo u dovoljnom broju baš zato da se ne bi izazvale negativne reakcije. Jasno je bilo da je bio pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti, destabilizacije vlasti i na taj način destabilizacije cijele Srbije – kazao je Dačić za Tv Prva.

Navodi da ni do “dana današnjeg” ne padaju maske i ne zna se ko u stvari stoji iza protesta.

Dodaje da je situacija takva da opozicija dolazi na proteste, ali da se nisu proslavili, kao i da ne žele da prihvate odgovornost za nasilje, a žele benefite.

S druge strane su, kako kaže, desničarske organizacije, koji ne žele da vide opoziciju.

Pročitajte još

– Imate situaciju koja me podsjeća na pjesmu Bore Ðorđevića ”Lezi, dig se, ustaj sjedi”. Jedan dan imamo nasilje, pa sjede, pa ponovo nasilje. Potpuno je jasno da je riječ o strategiji da se destabilizuje Srbija i nanosi velika šteta slici naše zemlje – navodi ministar.

Smatra da destabilizaciju pokušavaju sa raznih strana i domaći i strani faktori i u tom smislu kaže da strani faktor želi da oslabi poziciju Srbije pred Vučićevo učešće na konferenciji na kojoj će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine onlajn, a uživo u četvrtak.

– Mnogi strani faktori žele političku destabilizaciju Srbije, svako bi htio da ovaj region učini nestabilnim da bi njihova uloga bila što značajnija, jer ako je stabilno, onda su oni beznačajni – ističe Dačić.

Naglašava da demonstracije nanose štetu u smislu slike Srbije, ali da država nije uzdrmana jer ne može se na ovakav način destabilizovati.

– Država će se izboriti sa huliganima – ističe šef srpske diplomatije.