Politika

Dačić: Spreman sam da odem u Hag kao svjedok protiv OVK

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom namjere Prištine da ga prijavi sudu za ratne zločine, da je spreman da ode u Hag, ali kao svjedok protiv terorističke OVK.

Dačić: Spreman sam da odem u Hag kao svjedok protiv OVK
FOTO: PETAR DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Dačić, koji je i lider SPS, rekao je da savjetnik ministra spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini Jetljir Ziberaj “gnusno laže” kada govori o navodnim dokumentima socijalista o progonu Albanaca.

Bez obzira na sve, spreman sam da odem u Specijalni sud za zločine OVK, imam tone materijala koji najbolje govore o tome ko je koga proterao sa Kosova i Metohije – rekao je Dačić za beogradske Večernje novosti.

Dačić je istakao da mu je dovoljno da samo pogleda u svoje izvještaje sa sjednica Savjeta bezbjednosti UN i da ne ide u druge arhive.

– Koliko je Kosovo država, toliko je vjerodostojan i taj izvještaj SPS o kojem halucinira Ziberaj. Ali, nije halucinacija, nažalost, nego realno stanje da više od 200.00 proteranih Srba sa Kosova i Metohije dvije decenije ne može da se vrati kući – rekao je Dačić.

On je naglasio da je spreman da ide u Specijalni sud, ali kao svjedok protiv Ziberajevih šefova iz vrha prištinskih vlasti, koji su predvodili terorističku, takozvanu OVK

Ziberaj je objavio da posjeduje zapisnik sa sjednice Izvršnog odbora SPS iz februara 1999. godine koji navodno sadrži namjeru da se “prikrije masakr i masovno proterivanja Albanaca i da bi to trebalo da posluži kao osnov za pozivanje Dačića u Specijalni sud”.