Društvo

Đaković Dević: Nema dokaza da NOVI SOJEVI KORONE izazivaju teže forme bolesti, ali se lakše prenose

U skladu s trenutno dostupnim informacijama, ne postoje dokazi da novi sojevi korona virusa izazivaju teže kliničke slike, ali utiču na brže prenošenje zaraze.

Đaković Dević: Nema dokaza da NOVI SOJEVI KORONE izazivaju teže forme bolesti, ali se lakše prenose
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To, kako kaže epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Jelena Đaković Dević, utiče kako na porast broja novooboljelih, tako i na potencijalno povećanje pritiska na zdravstveni sistem.

– Zato zemlje u kojima su se pojavili ovi sojevi bilježe pogoršanje epidemiološke situacije. Sve je to razlog zašto i dalje pomno moramo da pratimo kretanje ovog virusa. Međunarodne organizacije u posljednje vrijeme apeluju na moguće izazove u vezi s pojavom novih sojeva virusa – kaže Devićeva.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Naglašava da epidemiološki parametri pokazuju da postoji potreba da i dalje poštujemo sve preventivne mjere.

Pročitajte još

U protekla 24 časa u Srpskoj je testirano 596 uzoraka, a korona virus je potvrđen kod 92 osobe, odnosno 15,44 odsto od ukupnog broja testiranih. U ovom periodu, IJZ RS je prijavljeno još 14 smrtnih ishoda.

Branislav Zeljković, direktor IJZ RS, ističe da je u Srpskoj epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, ali da se nalazimo u fazi stabilizacije.

– Da bi situacija bila povoljnija moramo imati manje brojeve novozaraženih i preminulih. Činjenica da su sve preventivne mjere produžene na posljednjoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije govori u prilog tome da je i dalje neophodno njihovo poštovanje – upozorava Zeljković.