Društvo

Daleko je do KOLEKTIVNOG IMUNITETA: Evo zašto je dobro da se baš u ovom periodu masovnije vakcinišemo protiv korone

Procenat od tek 12-13 odsto kompletno vakcinisanih protiv korona virusa u Srpskoj ne ostavlja nimalo prostora za opuštanje, posebno zbog predviđana da nas čeka još jedan talas, s dominantnim delta sojem.

Daleko je do KOLEKTIVNOG IMUNITETA: Evo zašto je dobro da se baš u ovom periodu masovnije vakcinišemo protiv korone
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako stručnjaci objašnjavaju, ovaj soj se daleko brže širi nego prethodne varijante virusa, što znači da se veoma lako možemo suočiti ne samo sa zabrinjavajućim brojem zaraženih, nego i onih kod kojih će se razviti teža forma bolesti i koji će trebati bolničko liječenje.

Epidemiolozi naglašavaju da pomenuti obuhvat vakcinacijom nije dovoljan da bi se spriječilo širenje virusa.

Ima i onih koji su preboljeli kovid, ali je teško procijeniti ko je zaštićen i koliko dugo će ta zaštita trajati. Značajan broj građana Srpske vakcinisan je u Srbiji, što povećava pomenuti procenat vakcinisanih. Međutim, trenutni obuhvat vakcinacijom nije dovoljan da bi spriječio širenje virusa. Zato apelujemo na građane da se sad vakcinišu, jer je ovaj ljetni period iz više razloga idealan za to – ističe za Srpskainfo epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS dr Jela Aćimović.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U prvom redu, kako kaže, epidemiološka situacije je mirna, a dobro je da se ljudi vakcinišu kad nema masovnog širenja virusa.

Pročitajte još

– To je dobro iz epidemioloških i imunoloških razloga. Naime, mnogo je sigurnije ići na vakcinalne punktove kad nema virusa, jer se tako smanjuje mogućnost da dođe do prenosa zaraze. S druge strane, više zdravstvenih radnika nam je na raspolaganju za vakcinaciju u ovom periodu, a vakcina imamo dovoljno. Sve to nam omogućava da podignemo broj vakcinisanih tokom ljeta. Što veći broj bude vakcinisan, biće manje posljedice ako nam se desi naredni talas – poručuje dr Aćimović.

Za kolektivni imunitet potrebno je da imamo 70 do 80 odsto potpuno vakcinisanih.

Prihvati notifikacije