Društvo

(FOTO) „Možeš da ga voziš cijeli dan“ Dalibor iz Leskovca je na SOLARNOM TRICIKLU prošao cijelu Evropu

Aleksandar Ilijevski iz Leskovca konstruisao je solarni tricikl koji može da razvije brzinu do 40 kilometara na sat.

(FOTO) „Možeš da ga voziš cijeli dan“ Dalibor iz Leskovca je na SOLARNOM TRICIKLU prošao cijelu Evropu
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Vlasnik ovog tricikla Dalibor Stanković je električnim biciklom prošao cijelu Evropu, a sada tim ekološkim vozilom skreće pažnju svojih sugrađana.

Ležeći tricikl konstruisan je još prije desetak godina kao električno vozilo.

Želeći da usavrše ovo prevozno sredstvo, majstor Aleksandar Ilijevski i vlasnik Dalibor Stanković došli su na ideju da mu dodaju solarne panele, pa je napravljeno najekonomičnije ekološko vozilo.

– Paneli su postali snažni, pa su dovoljni da pokreću vozilo. Možeš da ga voziš cijeli dan, a da se ne istroši baterija. Dopunjava se u toku vožnje. Ako je jako sunce i ravan teren tada može cijeli dan da se kreće bez dopunjavanja – objašnjava konstruktor vozila Ilijevski.

Dalibor Stanković živi u selu Grabovnica, a do Leskovca i nazad svakodnevno solarnim triciklom pređe dvadesetak kilometara.

FOTO: RTS/SCREENSHOT
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Često ga zaustavljaju prolaznici, a u mjestima gdje ga ne poznaju nekad mu se obraćaju i na engleskom, jer misle da je stranac.

– Vozim trideset na sat, što je postepeno ubrzavanje zbog jačine motora. Vozio sam i jače varijante, ovaj malo sporije ubrzava, ali meni je to sasvim u redu – priča Dalibor.

Solarni tricikl nije jeftin. Drugih porudžbina za sada nema, što ne znači da ih neće biti.

– Nije komercijalno vozilo. Ne bi to ljudi platili, možda poneko, ali ako ga dobro platiš poslije se voziš džabe i samo pumpaš gume – kaže Ilijevski.

Aleksandar je prvi u Srbiji konstruisao električni bickl. Leskovčani često dolaze kod njega da modernizuju i ojačaju svoje dvotočkaše. Izuzetno je ponosan na bicikl kojeg je nedavno napravio i koji može za šest sekundi da razvija brzinu od 100 kilometara na čas, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu