Svijet

DAN POBJEDE U Moskvi SPEKTAKULARNA vojna parada sa čak 12.000 vojnika (VIDEO, FOTO)

U svijetu se danas obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu - 9. maj, a 76 godina od kapitulacije nacističke Njemačke ceremonije će biti prilagođene uslovima pandemije korona virusa.

DAN POBJEDE U Moskvi  SPEKTAKULARNA vojna parada sa čak 12.000 vojnika (VIDEO, FOTO)
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

U Moskvi je odražana tradicionalna Parada, inače najveća vojna smotra na svijetu povodom ovog dana.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, više od 12.000 vojnika, 191 jedinica vojne kopnene opreme, kao i 76 aviona i helikoptera učestvovalo je na paradi povodom Dana pobjede. Muzičku pratnju obezbijedio je orkestar Ministarstva odbrane.

Paradom je komandovao vrhovni komandant Kopnene vojske general vojske Oleg Saljukov,

Uslijedio je govor Vladimira Putina.

– Pobedili smo naciste zahvaljujući vojsci… To je bila nevjerovatna pobjeda i zauvijek ćemo je pamtiti, ona je zabilježena u istorijskim knjigama. U najmračnijim trenucima naša nacija je stajala i borila se… Borili smo se za svaki pedalj zemlje – rekao je Putin.

Govorio je o značaju pobjede sovjetske vojske a zatim je održan minut ćutanja za sve koji su poginuli dok su branili svoju zemlju.

Kraj Putinovog govora vojnici su pozdravili sa triput “Ura” pa je uslijedila nacionalna himna.

Nakon toga parada je pratila vozilo sa generalom Saljukovim, noseći zastave Rusije i Crvene armije.

U sastavu mehanizovane kolone učestovalo je više od 190 modela vojne tehnike, uključujući razne vrste ruskih tenkova, pet vrsta oklopnih vozila klase “Tajfun”, borbena vozila pješadije, taktički raketni sistem “Iskander M”, višecevni raketni sistem “Tornado S”, samohodna haubica “Msta S”, artiljerijski sistem “Koalicija SV” i mnogi drugi, piše Srna.

Pročitajte još

U vazduhoplovnom dijelu vojne parade učestvovali su akrobatski timovi “Ruski vitezovi” i “Striži” u avionima “Su-30SM” i “MiG-29”, “Berkuti” u helikopterima “Mi-28N”, posade strateških raketnih nosača “Tu-160” i “Tu-95MS”, avioni vojne transportne avijacije “Il-76”, lovci “Su-35S”, bombarderi “Su-34” i “Su-24M”, helikopteri “Mi-26”, “Mi-8”, “Ka-52”, posade aviona “MiG-31K” i “Su-57” i borbenih aviona “Su -25”.

Piloti su izvodili akrobacije i formirali rusku zastavu na nebu.

Parada je okončana izvođenjem vojnog orketsra, nakon čega su položeni vijenci palim borcima. U mnogim gradovima širom Rusije, takođe, se održavaju parade, koje se završavaju vatrometom.

I širom Evrope se obilježava Dan pobjede, u znak sjećanja na žrtve i završetak Drugog svjetskog rata, ali i Dan Evrope zbog početka stvaranja zajednice evropskih zemalja, pet godina kasnije.

FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

Evropska služba za spoljne poslove Evropske unije (EEAS) je navela na sajtu da zbog restriktivnih mjera usled pandemije korona virusa neće biti ceremonije u Briselu, ali da će biti virtuelnih događaja.

Francuska je jedna od rijetkih država koja će obilježiti Dan pobjede tako što će predsjednik Emanuel Makron danas položiti vjenac na spomenik Neznanom junaku uz ograničeno prisustvo zvaničnika i vojske.

FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

Dan pobjede će se obilježiti i u Australiji, s obzirom na to da je oko 10.000 australijskih vojnika izgubilo život u borbama sa nacističkim snagama.

Kula Menara visoka 421 metar u glavnom gradu Malezije, Kuala Lumpuru danas će biti u znaku boja Evropske unije, kako zbog Dana pobjede, tako i zbog Dana Evrope, piše Tanjug.

Drugi svjetski rat je okončan nekoliko mjeseci poslije 9. maja 1945. godine, tačnije 2. septembra, bezuslovnom kapitulacijom Japana nakon što su SAD bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.

U Berlinu je 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Georgij Žukov ispred savezničkih snaga ratifikovao sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Rat je počeo 1. septembra 1939. njemačkom invazijom na Poljsku.

U njemu su učestvovale brojne zemlje svijeta, koje su osnovale dva suprotstavljena vojna saveza: sile Osovine, na čelu sa Njemačkom, i Saveznici, na čelu sa ŠSR, Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo je najsmrtonosniji rat u istoriji čovječanstva, jer je poginulo, vjeruje se, između 50 do 75 miliona ljudi.