Društvo

Dan posvećen Prepodobnom Vasiliju: Izbjegavati svađe i moliti se za oprost grijehova

Pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva danas obilježavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovjedniku.

HRAM HRISTA SPASITELJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Drug i stradalnik svetog Prokopija Dekapolita. Vasilije vjerno sljedovaše svome učitelju Prokopiju i u miru i u gonjenju. Mnoge muke pretrpi od ikonoboraca. A kada ikonoborci propadoše, po Božjem Promislu, Vasilije se vrati zajedno s Prokopijem u svoj manastir gdje se u postu i molitvi dugo podvizavaše, i mirno skonča 747. godine.

Vasilije blaženi bi u vrijeme cara Lava Isavrijana ikonoborca. Još kao mlad postade monah i učenik prepodobnog Prokopija Dekapolita, i dobro se podvizavajući on upražnjavaše najviše podvige. A zatim junački ustade protiv ikonoboraca u zaštitu poštovanja svetih ikona. Zbog toga bi uhvaćen, i mnogo mučen. Ali on ne uzmaknu, nego propovijedaše istinu Pravoslavlja do smrti.

Pročitajte još

Sapodvižnik mu u tome bješe božanstveni Prokopije Dekapolit. Ikonoborci strugaše Svetom Vasiliju cijelo tijelo i vrat, pa ga vrgoše u tamnicu. A kada umre Lav Isavrjanin, svetitelj bi oslobođen tamnice. I opet produži prećašnji podvižnički život. I mnoge grešnike pobudi na pokajanje svojom propovijeđu i svojim primjerom, a mnoge zlovjerne povrati pravoslavnoj vjeri.

Vasilije Ispovijednik se takođe slavi i 13. marta. Danas se prema narodnim vjerovanjima izbjegava svađa i loše misli i pale se svijeće za oprost svih grijehova.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu