Svijet

DANAS GA SLAVI CIJELI GRAD Kada je vidio da automobil u punoj brzini ide ka pješacima uradio je HEROJSKI POTEZ

Erik Marsijano iz Montreala zaustavio je automobil pred semaforom u utorak popodne, kad je vidio drugo vozilo kako u punoj brzini prolazi kroz crveno svjetlo, praćeno policijom.

DANAS GA SLAVI CIJELI GRAD Kada je vidio da automobil u punoj brzini ide ka pješacima uradio je HEROJSKI POTEZ
FOTO: CBS/SCREESNHOT

Nije mnogo mislio o tome, već je krenuo svojim putem kad je semafor pokazao zeleno. Uskoro je međutim vidio kako begunac zaokreće ispred njega i usmjerava u suprotnom pravcu tačno ka grupi pješaka i građevinskih radnika koji su bili na raskrsnici.

– Nisam želio da taj vozač nekog povrijedi. Pomislio sam kako žrtvovanje auta i nije velika šteta. To sam i uradio – izjavio je Erik za CBC.

On je stoga zatrubio i krenuo svojim terencem preko pješačkog ostrva na sredini puta, blokirajući traku kojom se kretao bjegunac, čije se vozilo zabilo u Erikovo, sa suvozačeve strane. U incidentu je povrijeđen samo bjegunac, a policija je rekla da je Erik heroj jer je zaštitio desetak civila koji su mu bili na putu. Erik je naveo da je raskrsnica bila puna ljudi koji su išli u obližnju bolnicu, putara koji su tu imali pauzu za ručak i građevinaca.

– Palo mi je na um, rekao sam sebi: “Ovo se neće dogoditi ovdje” – rekao je on.

Foto: CBS/screenshot
Foto: CBS/screenshot

– Nisam razmišljao o sopstvenoj bezbjednosti, vjerovao sam da moj terenac može podnijeti udarac. Bjegunac je bio u “hondi” i shvatio sam da nema šanse da pređe preko pješačkog ostrva. Za mene je to bila najbezbjednija stvar koja se mogla uraditi.

Nakon sudara vozilo bjegunca je i dalje radilo, sa točkovima koji su se okretali u snijegu. Policija je uhapsila 19-godišnjeg vozača na licu mjesta. On se danas pojavio na sudu, gdje je optužen za više prekršaja, uključujući vožnju ukradenog vozila, oružani napad, vožnju sa suspendovanom dozvolom, nezaustavljanje na policijski zahtjev i drugo.

Majka mladog bjegunca se u sudnici zahvalila Eriku za intervenciju. Ona je ispričala da njen sin ima mentalnih problema otkako je bio dijete. Erik je rekao da je policija bila veoma zahvalna kad je sudarom zaustavio osumnjičenog.

– Bili su veoma, veoma zahvalni. I previše, bilo mi je neugodno – rekao je on.

Erikova porodica je bila šokirana kad su čuli šta je uradio, ali su ga i podržali. Gradonačelnica Montreala Valeri Plant zahvalila se Eriku na “Tviteru”, navodeći da je njegov “herojski gest spasio živote mnogih pešaka”. Erikov terenac je teško oštećen u incidentu, ali mu je osiguravajuća kuća već poručila da ga ne drže odgovornim za sudar.

(CBS, Blic)