Društvo

Danas izgovorite ovu molitvu: SPC i vjernici proslavljaju Svetog Nikifora Ispovijednika

Pravoslavna crkava i njeni vjernici danas proslavljaju svetog mučenika Nikifora.

Hram Hrista Spasitelja
FOTO: MILAN VOLAŠ/ RINGIER

Sveti Nikifor Ispovijednik, bio je patrijarh I plemić carigradski. Otac mu Teodor bio visoki činovnik na dvoru carskom, bogat i blagočestiv.

Nikifor službovaše nekoliko godina u dvoru u istom zvanju kao i otac njegov. No vidjevši svu sujetu svjetsku, on se udalji od obale Bosfora i tamo sagradi manastir. Manastir mu se ubrzo napuni monasima, a on upravljaše manastirom ne želeći sam primati monaštva pod izgovorom da je nedostojan, mada je u svemu služio kao uzor svima. Učestvovao je prije toga na VII vaseljenskom saboru kao mirjanin, po volji cara i patrijarha, i koristio Saboru mnogo svojim izvrsnim poznavanjem Svetoga Pisma.

Kada umre patrijarh Tarasije, Nikifor bi izabran za patrijarha nasuprot svojoj volji. Odmah po izboru primi čin monaški i sve ostale činove redom, i bi 806. godine ustoličen u Svetoj Sofiji kao patrijarh. To je bilo u vrijeme cara Nikifora, koji ubrzo po tome ode u rat na Bugare, i poginu. Njegov sin Stavrikije vladaše samo dva mjeseca, pa umre. Poslije ovoga zacari se dobri car Mihail, prozvani Rankaba, no vladaše samo dvije godine, dokle ga Lav Jermenin ne obori i ne progna.

Pročitajte još

Kada se ovaj Lav zacari, posla mu patrijarh knjigu o Pravoslavnom Vjeroispovijedanju da potpiše (po običaju svih vizantijskih careva, što se smatralo zakletvom da će se držati i braniti prava vjera). Car ne potpisa, no odloži to do po krunisanju. A kada ga patrijarh krunisa, on se otkaza da potpiše onu knjigu, i objavi se ubrzo kao jeretik ikonoborac. Patrijarh pokuša da ga posavjetuje i povrati pravoj vjeri, no uzalud. Car nasilno izagna Nikifora na zatočenje na ostrvo Prokonis gdje u bijedi i lišenjima svake vrste provede trinaest godina, pa se preseli u vječnost 827. godine. Kao patrijarh upravljao Crkvom Hristovom devet godina.

Oče Nikifore, moli Hrista Boga da spase duše naše

Istina stvari objavi te stadu tvome kao pravilo vjere, obrazac krotosti i učitelja uzdržanja. Zbog toga si smirenjem stekao visoke počasti, a siromaštvom bogatstva: Oče Nikifore, moli Hrista Boga da spase duše naše, prenose Novosti Magazin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije